Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Textsorte Speisekarte am Beispiel der sächsischen Küche

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorMatušková, Lenka
dc.contributor.authorRyvola, Pavel
dc.contributor.refereeHudabiunigg, Ingrid
dc.date.accepted2018-05-22
dc.date.accessioned2018-06-14T06:16:32Z
dc.date.available2018-06-14T06:16:32Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018-04-03
dc.description.abstractDiese Bachelorarbeit beschäftigt sich rundum mit dem Kulturthema "Essen und seine verwandten Bereiche", wie Gastlichkeit, Essensordnung, regionale Spezialitäten und Speisekarten am Beispiel der sächsischen Küche. Vorliegende Arbeit ist in 3 anknüpfende Teile verteilt. Das erste Kapitel heißt "Gastlichkeit" und behandelt somit theoretisch eine der ältesten Kommunikationsarten der Welt. Im Folgenden werden die Nebenfächer Kulinaristik und damit zusammenhängende Essensordnung erklärt. Der zweite Abschnitt "Grundlage der sächsischen Küche" nimmt die traditionelle sächsische Küche in einzelnen Regionen unter die Lupe. Hier sind die ausgewählten Spezialitäten ausführlich beschrieben, ihre Namen sind übersetzt und praktisch mit tschechischen Speisen verglichen. Diese Passage dient gleichfalls als fließender Übergang zwischen der theoretischen und der praktischen Abteilung dieses Werkes. Der dritte Hauptteil ist die praktische "Analyse der Speisekarte am Beispiel der sächsischen Gaststätten", diese werden von der formalen, lexikalischen und kulturellen Form untersucht. Es wurde eine Vergleichstabelle geschaffen, wo alle studierten Karten nebeneinanderstehen und übersichtlich analysiert werden können. Im Anhang sind die ausgewählten Speisekarten zu finden, davon wird eine als Musterkarte komplett ins Tschechische übersetzt.de
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis deals with the cultural theme of eating and its related subjects, such as hospitality, table etiquette, regional specialities and menus, for example, of Saxon cuisine. This work is divided into 3 linked sections. The first chapter is entitled "Hospitality" and addresses, from a theoretical viewpoint, one of the oldest forms of communication in the world. Further, the subsidiary topics of culinaristics and the related concept of table etiquette are explained. The second section, "The Basis of Saxon Cuisine", closely examines traditional Saxon cuisine found in individual areas. Also in this section, selected specialities are described in detail, their names translated and, as far as is practicable, they are compared to Czech dishes. This part also serves as a fluid transition between the theoretical and practical sections of this work. The third part is the practical section entitled "The Analysis of Menus in Saxony Restaurants", and investigates them from a form, lexical and cultural standpoint. A table of comparisons has been created, where all of menus studied can be seen side by side and can be clearly analysed. The appendix contains the menus studied, one of which has been translated in its entirety into Czech as an example.eng
dc.description.abstract-translatedTato bakalářská práce se věnuje tématu jídlo jako kulturnímu fenoménu dnešní doby a jeho příbuzným oborům počítaje pohostinstvím, etiketou, regionálními specialitami a jídelními lístky konče, to vše na příkladu Saské kuchyně. Následující práce je rozdělená do 3 navazujících částí. První kapitola se nazývá „Pohostinství“ a tímto teoreticky pojednává o jednom z nejstarších komunikačních způsobů na světě. Dále jsou zde vysvětleny její podobory kulinaristika a s ní spojené zvyky stolování v jednotlivých zemích. Druhá pasáž „Základy saské kuchyně“ rozebírá tradiční saskou kuchyni v jednotlivých regionech této spolkové země. Vybrané speciality budou podrobně popsány, jejich jména přeložena do Českého jazyka a prakticky porovnána s českými pokrmy. Tento úsek rovněž slouží jako plynulý přechod z teoretického hlediska práce do toho praktického. Třetí část je praktická „Analýza jídelních lístků v saských restauracích“, u kterých bude zkoumána jejich formální, lexikální a kulturní forma. V průběhu práce byla vytvořena tabulka pro jejich snazší porovnání a usnadnění analýzy. V příloze se naleznou výše zmiňované jídelní lístky, včetně jednoho přeloženého do českého jazyka.cze
dc.description.departmentFakulta filozofickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format68 s.
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.signatureD37547
dc.identifier.stag29054
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/71259
dc.language.isode
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectGastlichkeitde
dc.subjectKulinaristikde
dc.subjectEssensordnungde
dc.subjectregionale sächsische Küchede
dc.subjectRestaurantsde
dc.subjectAnalysede
dc.subjectSpeisekartede
dc.subjecthospitalityeng
dc.subjectculinaristicseng
dc.subjecttable etiquetteeng
dc.subjectregional Saxon cuisineeng
dc.subjectrestaurantseng
dc.subjectanalysiseng
dc.subjectmenueng
dc.subjectpohostinstvícze
dc.subjectkulinaristikacze
dc.subjectetiketacze
dc.subjectregionální saská kuchyněcze
dc.subjectrestauracecze
dc.subjectanalýzacze
dc.subjectjídelní lístekcze
dc.thesis.degree-disciplineNěmecký jazyk pro hospodářskou praxicze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta filozofickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programFilologiecze
dc.titleTextsorte Speisekarte am Beispiel der sächsischen Küchede
dc.title.alternativeThe Analysis of the Texts of Menus using the Example of Saxon Cuisineeng
dc.title.alternativeAnalýza jídelních lístků na příkladu saské kuchyněcze
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
BP_Ryvola_-_tisk.pdf
Velikost:
12.31 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
MatuskovaL_TexsorteS_PR_2018.docx
Velikost:
16.56 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
HudabiuniggI_TextsorteSpeisekarte_PR_kveten2018.docx
Velikost:
16.72 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek oponenta práce