Digitální knihovnaUPCE
 

Verdugové a česká šlechtická společnost ve dvacátých letech 17. století. Pobělohorské konfiskace pohledem korespondence Baltazara Cigogny Guillermu Verdugovi.

Diplomová práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2021

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Předkládaná práce je věnována španělskému šlechtici a válečníku Guillermu Verdugovi a činnosti jeho osobního sekretáře Baltazara Cigogny v Čechách ve dvacátých letech 17. století. Hlavními aspekty, kterými se tato práce zabývá, jsou především problematika pobělohorských majetkových konfiskací a (neformálních) vztahových sítí, které Verdugo v Čechách prostřednictvím svého zástupce navazoval. Výzkum se dále soustředí na zasazení úlohy a role Baltazara Cigogny do kontextu současného bádání o šlechtických agentech. Přibližuje každodennost na konfiskovaných panstvích v západních Čechách, jež Verdugo skoupil v první polovině dvacátých let 17. století. A zaměřuje se i na jeho mládí, vojenskou kariéru, poslední roky života a jeho odkaz.

Rozsah stran

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Kulturní dějiny: Regionální

Studijní program

Historické vědy

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Verdugo, Guillermo, Cigogna, Baltazar, agenti, první polovina 17. století, šlechta v českých zemích, pobělohorské konfiskace, vztahové sítě, Guillermo de Verdugo, Baltazar Cigogna, agents, 1620s, nobility in Czech lands, confiscations after battle of White mountain, social network

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced