Přístup k e-verzi:Práce bude přístupná od 30.06.2024.
Studijní obor:Hodnocení a analýza potravin
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá patogenními bakteriemi Arcobacter spp. a jejich identifikací. Teoretická část shrnuje informace o tomto bakteriálním rodu, o jeho charakteristických vlastnostech, výskytu, patogenitě a faktorech virulence. Dále jsou zde obsaženy kapitoly o kultivačních metodách a molekulárně-biologických metodách identifikace. Cílem experimentální části práce bylo identifikovat sbírkové kmeny těchto bakterií na základě různých PCR protokolů s různou identifikační schopností. Dále byla optimalizována 16S rRNA-RFLP metoda pro identifikaci zástupců čeledi Arcobacteraceae. Všechny identifikační postupy byly aplikovány také na kmeny arkobakterů izolované z vzorků izolovaných z potravin a zdrojů vod. Na základě získaných výsledků byly jednotlivé metody porovnány a jejich vhodnost k identifikaci arkobakterů diskutována.