Metody identifikace "Arcobacter-like" mikroorganismů

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Šilha, David
dc.contributor.author Hofmeisterová, Leona
dc.date.accessioned 2021-10-04T07:27:52Z
dc.date.available 2021-10-04T07:27:52Z
dc.date.issued 2021
dc.date.submitted 2021-07-16
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/78589
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá patogenními bakteriemi Arcobacter spp. a jejich identifikací. Teoretická část shrnuje informace o tomto bakteriálním rodu, o jeho charakteristických vlastnostech, výskytu, patogenitě a faktorech virulence. Dále jsou zde obsaženy kapitoly o kultivačních metodách a molekulárně-biologických metodách identifikace. Cílem experimentální části práce bylo identifikovat sbírkové kmeny těchto bakterií na základě různých PCR protokolů s různou identifikační schopností. Dále byla optimalizována 16S rRNA-RFLP metoda pro identifikaci zástupců čeledi Arcobacteraceae. Všechny identifikační postupy byly aplikovány také na kmeny arkobakterů izolované z vzorků izolovaných z potravin a zdrojů vod. Na základě získaných výsledků byly jednotlivé metody porovnány a jejich vhodnost k identifikaci arkobakterů diskutována. cze
dc.format 108 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce bude přístupná od 30.06.2024. cze
dc.subject Arcobacteraceae cze
dc.subject izolace cze
dc.subject identifikace cze
dc.subject mPCR cze
dc.subject 16S rRNA-RFLP cze
dc.subject Arcobacteraceae eng
dc.subject isolation eng
dc.subject identification eng
dc.subject mPCR eng
dc.subject 16S rRNA-RFLP eng
dc.title Metody identifikace "Arcobacter-like" mikroorganismů cze
dc.title.alternative Methods for identification of "Arcobacter-like" microorganisms eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Pejchalová, Marcela
dc.date.accepted 2021-09-06
dc.description.abstract-translated The master thesis deals with pathogenic bacteria Arcobacter spp. and their identification. The theoretical part summarizes information about this bacterial genus, about its characteristics, occurrence, pathogenicity and virulence factors. There are also chapters about cultivation method and molecular-biological methods of identification. The aim of the experimental part of the study was to identify collection strains of these bacteria on the basis of different PCR protocols with different identification capabilities. Furthermore was optimized the 16S rRNA-RFLP method for the identification the representatives of Arcobacteracea. All identification procedures were also applied to arcobacter strains isolated from samples isolated from food and water sources. Based on the obtained results, the individual methods were compared and their suitability for the identification of arcobacteria was discussed. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 42121
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet