Název akceČo nového v mikrobiológii 2020 (02.07.2020 - 05.07.2020, Štrbské pleso)
Abstrakt:
Rostliny produkují mnoho těkavých sloučenin, které jsou využívány pro výrobu esenciálních olejů (EO). Nejpoužívanější metodou sloužící k zisku EO zůstává destilace, vedlejší produkty destilace esenciálních olejů jsou hydroláty. Hydroláty patří mezi přírodní látky obsahující mnoho bioaktivních látek s antimikrobiálními účinky. Cílem studie je rozšířit současné znalosti o chemickém složení a antimikrobiální aktivitě hydrolátů získaných z levandule (Lavandula angustifolia Mill.), hřebíčku (Syzygium aromatum L.), fenyklu (Foeniculum vulgare Mill.) a bobkového listu (Laurus nobilis L.). Jednotlivé hydroláty získané destilací byly analyzovány pomocí GC-FID a GC-MS. Antimikrobiální aktivita těchto hydrolátů byla hodnocena proti širokému spektru bakteriálních kmenů pomocí diskové difúzní metody. Výsledky ukázaly významnou antimikrobiální aktivitu, zejména u zakoncentrovaných hydrolátů pomocí SPE. Modifikovaná Christensenova metoda byla použita ke sledování tvorby biofilmu u vybraných bakteriálních kmenů v přítomnosti nezakoncentrovaných a zakoncentrovaných hydrolátů.