In vitro activity of spice extracts against Arcobacter Spp. and influence on their biofilm formation

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Šilha, David
dc.contributor.author Vacková, Barbora
dc.contributor.author Csánová, Magdaléna
dc.contributor.author Šilhová, Lucie
dc.date.accessioned 2021-05-15T18:44:11Z
dc.date.available 2021-05-15T18:44:11Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.issn 1338-5178
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/77321
dc.description.abstract Arcobacter spp. are dangerous bacteria with biofilm formation ability. The plant materials with antimicrobial potential are required. The antimicrobial effect of several plant extracts were examined by a disk diffusion method. The effect of extracts on biofilm formation was monitored using Christensen method. Tests were carried out with much less known and studied arcobacters as well. Arcobacters were highly resistant to extracts from juniper, nutmeg and anise. Minimum inhibitory concentrations (MIC) of MetOH/DMSO (extraction in methanol/final dissolution in dimethylsulfoxide) of cloves, nutmeg and star anise extract were determined after 24 hours of exposure. The clove MetOH/DMSO extract had a MIC≥20 mg/mL, nutmeg MetOH/DMSO extract had MIC 10-20 mg/mL, and the highest values were recorded in star anise extract (MIC≥20 mg/mL). Furthermore, the tested extracts were found to have a dual effect on biofilm formation. On the one hand, the elimination of biofilm formation was observed, but also its stimulation, depending on the type of extract and the bacterial strain. The results indicate a particularly interesting antimicrobial effect of cloves and cinnamon extract (inhibition zones up to 30 mm) against Arcobacter strains. The study shows a promising effect of tested extracts on biofilm formation for the first time. eng
dc.format p. 552-556 eng
dc.language.iso eng
dc.relation.ispartof Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, volume 9, issue: 3 eng
dc.rights open access (CC BY 4.0) eng
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subject Arcobacter spp. eng
dc.subject biofilm eng
dc.subject biofilm formation eng
dc.subject natural extracts eng
dc.subject biofilm inhibition eng
dc.subject Arcobacter spp. cze
dc.subject biofilm cze
dc.subject tvorba biofilmu cze
dc.subject přírodní extrakty cze
dc.subject inhibice biofilmové tvorby cze
dc.title In vitro activity of spice extracts against Arcobacter Spp. and influence on their biofilm formation eng
dc.title.alternative In vitro aktivita extraktů koření proti Arcobacter spp. a vliv na tvorbu biofilmu cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Arcobacter spp. jsou nebezpečné bakterie se schopností tvorby biofilmu. Antimikrobiální účinek několika rostlinných extraktů byl zkoumán diskovou difúzní metodou. Účinek extraktů na tvorbu biofilmu byl monitorován pomocí Christensenovy metody. Testy byly prováděny také s mnohem méně známými a studovanými druhy arkobakterů.Arkobaktery jsou vysoce odolné proti extraktům z jalovce, muškátového oříšku a anýzu. Po 24 hodinách expozice byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace (MIC) MetOH / DMSO (extrakce v methanolu / konečné rozpuštění v dimethylsulfoxidu) hřebíčku, muškátového oříšku a extraktu badyánu. Extrakt hřebíčku MetOH / DMSO měl MIC≥20 mg / ml, muškátový MetOH / DMSO extrakt měl MIC 10-20 mg / ml a nejvyšší hodnoty byly zaznamenány v extraktu z badyánu (MIC≥20 mg / ml). Kromě toho bylo zjištěno, že testované extrakty mají dvojí účinek na tvorbu biofilmu. Na jedné straně byla pozorována eliminace tvorby biofilmu, ale také jeho stimulace v závislosti na typu extraktu a bakteriálním kmeni. Výsledky ukazují na zvláště zajímavý antimikrobiální účinek hřebíčku a skořice (inhibiční zóny do 30 mm) proti kmenům Arcobacter. Studie ukazuje slibný účinek testovaných extraktů na tvorbu biofilmu poprvé. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.15414/jmbfs.2019/20.9.3.552-556
dc.relation.publisherversion https://www.jmbfs.org/wp-content/uploads/2019/11/jmbfs_1272_Silha.pdf
dc.project.ID SGS_2019_007/Využití moderních analytických, molekulárně biologických, mikrobiologických a cytologických metod při analýzách biologických vzorků cze
dc.identifier.wos 000500542200012
dc.identifier.obd 39883223


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

open access (CC BY 4.0) Kromě případů, kde je uvedeno jinak, licence tohoto záznamu je open access (CC BY 4.0)

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet