Digitální knihovnaUPCE
 

Habsbursko-osmanské soupeření v Uhrách v kontextu říšských a papežských dějin (Tažení křesťanského vojska k Budínu roku 1542)

ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished version
Náhled

Datum publikování

2019

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Abstrakt

Autor předkládá novou interpetaci neúspěšného pokusu západního křesťanstva o zpětné dobytí uherské Pešti v roce 1542, a to v podstatně širším politickém kontextu tehdejší doby, než je tomu u starší literatury. Zohledňuje vzájemnou souvislost několika vojenských akcí, které probéhaly souběžně s uherským tažením: Francouzská ofenzíva v Nizozemí a Katalánsku a obsazení Brunšvicka-Wolfebüttelska vojsky Šmalkaldské jednoty. Většina říšské armády se pokusu o dobytí Pešti účastnila jen pasivně; větší bojovou aktivitu vyvíjely uherské a papežské oddíly, především papežská pěchota, kterou do Uher vyslal papež Pavel III. Na základě nového výzkumu účetní dokumentace pepežské komory autor detailněji analyzuje složení této papežské armády.

Rozsah stran

p. 935-991

ISSN

0862-6111

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Český časopis historický, volume 117, issue: 4

Vydavatelská verze

https://www.hiu.cas.cz/user_uploads/vydavatelska_cinnost/periodika/cesky_casopis_historicky/cch_4_2019_fin.pdf

Přístup k e-verzi

bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Evropa, Svatá říše římská, Osmanská říše, císař Karel V., král Ferdinand I., Uhry, válka, 1542, Budapešť, papež Pavel III., Europe, Holy Roman Empire, Ottoman Empire, Emperoro Charles V, King Ferdinand I, Hungary, War, 1542, Budapest, Pope Paul III

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced