Analýza těkavých látek v balzamikových octech
Diplomová práceOtevřený přístupDatum publikování
2020
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Diplomová práce se zabývá analýzou těkavých organických látek v balzamikovém octu pomocí plynové chromatografie. První polovina teoretické části je věnována octům, konkrétně pak jejich historii, výrobě, klasifikaci, charakterizaci a využití. Druhá polovina teoretické části se věnuje problematice analýzy těkavých organických látek. Popsána tu je metoda plynové chromatografie a detekce pomocí plamenové ionizace a hmotnostní spektrometrie. Značná část je věnována metodám extrakce se zaměřením na těkavé organické látky v octech. Teoretickou část uzavírá statistické vyhodnocení experimentálních dat. Experimentální část diplomové práce se zabývá optimalizací extrakčích podmínek pro analýzu těkavých organických látek v různých druzích balzamikových octů. Získané výsledky jsou porovnány s dostupnými literárními zdroji.
Rozsah stran
92 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Analytická chemie
Studijní program
Chemie
Signatura tištěné verze
Umístění tištěné verze
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
balzamikový ocet, plynová chromatografie, mikroextrakce tuhou fází, balsamic vinegar, gas chromatography, solid phase microextraction