Digitální knihovnaUPCE
 

Analýza bioaktivních látek v cibuli

Diplomová práce
Náhled

Datum publikování

2020

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Tato diplomová práce se věnuje analýze biologicky aktivních látek obsažených v různých druzích cibule. V teoretické části je popsáno chemické složení cibule a charakteristika významných bioaktivních látek v ní obsažených. Dále jsou popsány separační a spektrální metody používané ke stanovení antioxidační aktivity a jednotlivých látek obsažených v cibuli. Experimentální část je zaměřena na identifikaci těkavých látek pomocí plynové chromatografie. Dále je provedena identifikace a stanovení jednotlivých flavonoidů kapalinovou chromatografií a stanovení celkového obsahu flavonoidů a fenolických látek spektrofotometrickými metodami. Nakonec je stanovena antioxidační aktivita pomocí metod DPPH, ABTS a FRAP.

Rozsah stran

84 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Analytická chemie

Studijní program

Chemie

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

cibule, S-alk(en)ylcystein sulfoxidy, flavonoidy, anthokyany, kapalinová chromatografie, plynová chromatografie, hmotnostní spektrometrie, antioxidační aktivita, onion, S-alk(en)ylcysteine sulfoxides, flavonoids, anthocyanins, liquid chromatography, gas chromatography, mass spectrometry, antioxidant activity

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced