Digitální knihovnaUPCE
 

Izotachoforetické stanovení theaninu

Konferenční objektOtevřený přístuppeer-reviewedpostprint
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2018

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

BEST Servis

Abstrakt

V tomto článku je theanin stanovován v potravinových doplňcích a sypaných čajích kapilární izotachoforézou. Nejprve je theanin konvertován na aniont reakcí s kyselinou dusitou. Poté je vzniklý aniont izotachoforeticky stanoven. Optimální podmínky pro konverzi theninu jsou: roztok 0,1 mol/l dusitanu sodného a 0,1 mol/l kyseliny octové zahřívaný ve vroucí vodní lázni. Izotachoforetický elektrolytový systém obsahoval 0,01 mol/l HCl + 0,02 mol/l β-alaninu + 0,05% hydroxyethylcelulózy (pH 3,6) jako vedoucí elektrolyt a 0,01 mol/l octan sodný jako koncový elektrolyt. Kalibrační/detekční charakteristiky jsou následující: linearita v koncentračním rozmezí 15-1000 mg/l theaninu, limit detekce ca. 5 mg/l, limit kvantifikace cca. 15 mg/l theaninu.

Rozsah stran

p. 19-22

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

XXXVIII. Moderní elektrochemické metody : sborník příspěvků

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

open access

Název akce

XXXVIII. Moderní elektrochemické metody (21.05.2018 - 25.05.2018, Jetřichovice)

ISBN

978-80-905221-6-9

Studijní obor

Studijní program

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

kapilární izotachoforéza, theanin, čaj, potravinové doplňky, stanovení, Capillary isotachophoresis, Theanine, Tea, Food supplements, Determination

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced