Analýza fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v bezkofeinové kávě

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Česlová, Lenka
dc.contributor.author Řeháková, Barbora
dc.date.accessioned 2018-06-14T06:03:14Z
dc.date.available 2018-06-14T06:03:14Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018-05-10
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70737
dc.description.abstract Tato diplomová práce je věnována stanovení kofeinu a izomerů kyseliny chlorogenové v kávě pomocí kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Optimalizovaná chromatografická separace byla použita pro analýzu pražených, zelených a bezkofeinových kávových infuzí. Dále byla pozornost věnována metodám pro odstranění kofeinu z kávových zrn. Nejprve byla využita extrakce různými organickými rozpouštědly, z nichž nejlepších výsledků bylo dosaženo pomocí dichlormethanu. Dále byla testována superkritická fluidní extrakce s oxidem uhličitým. V neposlední řadě byla měřena antioxidační aktivita a celkový obsah fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject kofein cze
dc.subject káva cze
dc.subject kyselina chlorogenová cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.subject dekofeinizace cze
dc.subject ABTS cze
dc.subject DPPH cze
dc.subject FCM cze
dc.subject antioxidant activity eng
dc.subject caffeine eng
dc.subject coffee eng
dc.subject chlorogenic acid eng
dc.subject liquid chromatography eng
dc.subject decaffeination eng
dc.subject ABTS eng
dc.subject DPPH eng
dc.subject FCM eng
dc.title Analýza fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v bezkofeinové kávě cze
dc.title.alternative Analysis of Phenolic Compounds with antioxidant properties in decaffeinated coffee eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Švecová, Blanka
dc.date.accepted 2018-06-05
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was the determination of caffeine and chlorogenic acid isomers in coffee by liquid chromatography with spectrophotometric detection. Optimized chromatographic separation was used for analysis of roasted, green and non-caffeine coffee infusions. Further, the attention was paid to methods for removing caffeine from coffee beans. First, the extraction with various organic solvents was used, from which the best results were obtained with dichloromethane. In addition, supercritical fluid extraction with carbon dioxide was tested. Last but not least, the antioxidant activity and total phenolic content were measured by spectrophotometric techniques. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D38776
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka úspěšně obhájila diplomovou práci a zodpověděla otázky komise. cze
dc.identifier.stag 35576
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet