Digitální knihovnaUPCE
 

Analýza fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v bezkofeinové kávě

Diplomová práce
Náhled

Datum publikování

2018

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Tato diplomová práce je věnována stanovení kofeinu a izomerů kyseliny chlorogenové v kávě pomocí kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Optimalizovaná chromatografická separace byla použita pro analýzu pražených, zelených a bezkofeinových kávových infuzí. Dále byla pozornost věnována metodám pro odstranění kofeinu z kávových zrn. Nejprve byla využita extrakce různými organickými rozpouštědly, z nichž nejlepších výsledků bylo dosaženo pomocí dichlormethanu. Dále byla testována superkritická fluidní extrakce s oxidem uhličitým. V neposlední řadě byla měřena antioxidační aktivita a celkový obsah fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik.

Rozsah stran

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D38776

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

antioxidační aktivita, kofein, káva, kyselina chlorogenová, kapalinová chromatografie, dekofeinizace, ABTS, DPPH, FCM, antioxidant activity, caffeine, coffee, chlorogenic acid, liquid chromatography, decaffeination, ABTS, DPPH, FCM

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced