Digitální knihovnaUPCE
 

Restaurování polychromované sochy svatého Jana Nepomuckého z Národního muzea v Praze. Zkoumání možností fixace oddělených povrchových vrstev.

Diplomová práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2016

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Tato diplomová práce se skládá ze dvou částí, z praktické a teoretické s laboratorním výzkumem. Praktická část dokumentuje komplexní restaurátorský zásah na polychromované soše svatého Jana Nepomuckého ze sbírek Lapidária Národního muzea v Praze. Okrajově se také zabývá historií díla a jeho možného autorství. Teoretická část tematicky rozvíjí problematiku zajištění odpadávající a zkakelované barevné vrstvy na kamenných sochách uložených v interiéru. Součástí teoretické práce je vlastní výběr adheziv na bázi přírodních a syntetických polymerů. Takto vzniklá škála tradičních i nových adheziv byla následně testována pro vhodné zajištění barevné vrstvy na kámen. Nejlepší prostředek byl následně aplikován na zajištění barevné vrstvy restaurované sochy sv. Jana Nepomuckého.

Rozsah stran

220 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Restaurování a konzervace nástěnné malby, sochařských děl a povrchů architektury

Studijní program

Výtvarná umění

Signatura tištěné verze

D35131

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (pobočka Litomyšl)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

restaurování, kámen, polychromie, konsolidace barevné vrstvy, adheziva, přírodní a syntetické polymery, akrylové pryskyřice, Sv. Jan Nepomucký z Chotýšan, restoration, stone, polychromy, paint layer consolidation, adhesives, natural and synthetic polymers, acrylic resins, St. John of Nepomuk from Chotýšany

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced