Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses KEEZ DFJP (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/5746

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 9 z 9
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Návrh a realizace regulátoru napětí synchronního generátoru
    (Univerzita Pardubice, 2020) Vlček, Ondřej; Sýkora, Petr; Straka, Libor
    Tato diplomová práce se zabývá návrhem a realizací regulátoru napětí pro synchronní generátor. Práce je rozdělena na devět kapitol. První slouží k připomenutí základních vlastností synchronních motorů. Druhá a třetí pojednává o regulátorech a budicích soustavách. Následuje stanovení cílů a požadavku na regulátor. Další kapitoly jsou věnovány samotnému návrhu se všemi důležitými podrobnostmi, realizaci navrženého regulátoru a podrobnému testování správné funkce. Poslední kapitola se věnuje instalaci nového regulátoru do staré budicí soustavy generátoru.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Optimalizace napájení vedlejších spotřebičů ve dvouzdrojové elektrické regionální jednotce
    (Univerzita Pardubice, 2017) Skala, Jan; Novák, Jaroslav; Mlynařík, Ladislav
    V první kapitole se tato práce zabývá obecným rozborem vedlejších spotřeb na železničních vozidlech, se snahou o ucelení problematiky (možné spotřeby). Dále jsou popsány možnosti napájení a nutnost zálohování spotřebičů. Další kapitola popisuje dvouzdrojovou elektrickou trakční jednotku z hlediska výhod při zvolení plně elektrického pohonu a vysvětluje důvody zvolení uvažované konfigurace. V třetí kapitole jsou vypsány jednotlivé spotřebiče umístěné na jednotce. Následně jsou popsány jednotlivé provozní režimy. Ve čtvrté kapitole jsou navrženy různé konfigurace palubních sítí a jejich napájení. Následně je provedeno jejich porovnání. Dále jsou vypočítány parametry jednotlivých použitých měničů. Pátá kapitola se zabývá dimenzováním pomocné baterie z hlediska potřebné energie pro napájení zařízení po určený minimální čas. Poslední kapitola popisuje prostorové uspořádání vozidla, celkové elektrické zapojení a umístění elektrických spotřebičů na jednotce.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Projekt laboratorního pracoviště s inteligentní elektroinstalací
    (Univerzita Pardubice, 2013) Plocek, Ondřej; Doleček, Radovan; Černý, Ondřej
    Diplomová práce se zabývá problematikou inteligentních elektroinstalací v objektech a distribučních sítích. Porovnává výhody a nevýhody současné distribuční sítě a elektroinstalací v objektech. Dále popisuje potřebu rozvoje inteligentních systémů v distribuční síti a objektech z pohledu budoucí udržitelnosti výroby, distribuce a spotřeby elektrické energie. Podává přehled a srovnání mezi několika možnými výrobci inteligentní elektroinstalace z pohledu technického i ekonomického. V rámci inteligentní elektroinstalace v objektech popisuje možné funkce celého systému. Výsledkem diplomové práce je zpracování projektu laboratorního pracoviště, který lze pak realizovat a použít pro případnou výuku.
  • Náhled
    Diplomová práceOmezený přístup
    Řídicí jednotka pro válcový dynamometr
    (Univerzita Pardubice, 2012) Marek, Jiří; Mašek, Zdeněk; Hájek, Martin
    Cílem diplomové práce je navrhnout a prakticky zrealizovat novou řídicí jednotku pro válcový dynamometr a s tím související modifikace stávajícího softwaru na nově vytvořený hardware. Práce se nejprve zabývá popisem stávajícího řízení, na jehož základě jsou formulovány požadavky, které musí nově vzniklá řídicí jednotka splňovat a jsou doplněny o nové nároky na vstupy a výstupy a komunikační rozhraní. Na základě těchto požadavků je proveden schematický návrh zapojení jednotlivých částí jednotky a poté navržení desky plošných spojů. V poslední části se práce zabývá úpravou softwaru na novou architekturu jednotky a odzkoušením.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Testovací přípravek gumových závěsů pro automobilový a drážní průmysl.
    (Univerzita Pardubice, 2012) Moc, Martin; Novák, Jaroslav; Šimánek, Jiří
    Tato práce se zabývá sestavením testovacího přípravku gumových závěsů pro automobilový a drážní průmysl. Obsahuje návrh hardwarových částí, popis a parametry mechanických a řídících komponent, elektrické schéma silových i ovládacích obvodů. Dále popisuje algoritmy řízení a jejich implementaci v řídicím systému. Součástí práce je mechanická i elektrická realizace přípravku a zkušební měření. Výstupem práce je ověření funkčnosti celého zařízení, vyhodnocení zkušebních měření a posouzení přínosu měřícího přípravku pro zkušebnu výrobce gumových závěsů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Integrace reléového zabezpečovacího zařízení do ETCS L2
    (Univerzita Pardubice, 2011) Podvolecký, Milan; Kunhart, Milan; Ouředníček, Jan
    Tato diplomová práce se zabývá návrhem reléových obvodů pro vytvoření informací o stavech vlakových cest v reléovém zabezpečovacím zařízení AŽD 71. V první části je uveden stručný obecný popis systému ETCS L2. Ve druhé části je stručný popis stavu ETCS L2 v ČR a požadavky na funkční rozhraní. Ve třetí části je stručná analýza možností využití relé prováděcí skupiny RZZ AŽD 71 pro dané informace. Ve čtvrté části je návrh integrace RZZ AŽD 71 do systému ETCS L2 s popisem navržených obvodů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vliv nesinusového primárního napětí na trojfázový můstkový usměrňovač
    (Univerzita Pardubice, 2010) Novotný, Jakub; Hlava, Karel; Mlynařík, Ladislav
    Diplomová práce se zabývá vlivem nesinusového primárního napětí na trojfázový můstkový usměrňovač. Zkoumán byl vliv fáze páté a sedmé harmonické v energetické síti 22 kV na výstupní napětí trakčního usměrňovače. Jako doplňující byly provedeny simulace vlivu amplitudy. Studium závislostí bylo provedeno pomocí programu PSPICE.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Analýza vlastností filtračně-kompenzačního zařízení podle návrhu BDŽ
    (Univerzita Pardubice, 2009) Kavulák, Josef; Hlava, Karel; Výkruta, Vladivoj
    Diplomová práce analyzuje návrh filtračně-kompenzačního zařízení, zpracovaný pro konkrétní napájecí stanici jednofázové trakce 25 kV/50 Hz, která je ve správě bulharských železnic BDŽ a následně jej porovnává se standardními FKZ provozovanými v trakčních transformovnách Českých drah. Efektivita kompenzační části navrhovaného zařízení byla zjišťována analytickým výpočtem. Účinnost potlačení nežádoucích harmonických frekvenčních složek produkovaných trakčním provozem byla stanovena prostřednictvím simulačního programu.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Implementace simplexního rádia 450 MHz do zařízení VS67
    (Univerzita Pardubice, 2008) Böserle, Peter; Motl, Jiří; Hájek, Martin
    Diplomová práce se zabývá návrhem a realizací komunikačního protokolu, který zprostředkovává komunikaci mezi vozidlovou soupravou VS67 firmy T-CZ, a. s. a simplexním rádiem 450 Mhz. Software je navržen pro operační systém Linux. V úvodní části je popsána charakteristika radiového spojení používaného v železniční dopravě v ČR. Druhá a třetí část diplomové práce obsahují základní informace o vozidlové soupravě VS 67 firmy T-CZ a.s. a sériové sběrnici RS-485. Následující části se zabývají návrhem komunikačního protokolu, realizací zkušebního softwaru a vyhodnocením výsledků diplomové práce.