Digitální knihovnaUPCE
 

Systémy právních poradců hraběte Ferdinanda Johanna Verduga (1653-1672) a hraběte Františka Karla Swéerts-Sporcka (1739-1742)

Diplomová práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2013

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Tato práce porovnává systémy právních poradců a úředníků hraběte Ferdinanda Johanna Verduga (1635-1672) a Františka Karla Swéerts-Sporcka (1688-1757). V úvodu je představeno dosavadní bádání o šlechtických služebnících a úřednících raného novověku a stručné teoreticko-sociologické pozadí barokních šlechtických sporů. Samotné analýze předchází popis pobělohorského zemského procesního práva. Další kapitoly se věnují dějinám rodu Verdugo a Swéerts-Sporck a jejich soudním procesům. Dále tato práce sleduje činnost Verdugových a Swéerts-Sporckových právníků a úředníků, jejich vztah k pánovi, vztahy vzájemné a způsob jejich spolupráce a komunikace. Závěrečné shrnutí obsahuje mimo jiné popis ideálního modelu právnického aparátu barokního šlechtice vycházející z předchozí analýzy. Jeho základní části tvoří advokát, prokurátor a "právní sekretář" (hofmistr, komorník, agent, sekretář vrchnostenské kanceláře apod.). V neposlední řadě je zdůrazněn význam sítě přátel a patronů.

Rozsah stran

119 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Kulturní dějiny: Regionální

Studijní program

Historické vědy

Signatura tištěné verze

D29901

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Verdugo, Ferdinand Johann, Swéerts-Sporck, František Karel, Swéerts-Sporck, Anna Kateřina, 17. století, 18. století, šlechta, soudní spory, advokáti, prokurátoři, agenti, šlechtičtí úředníci, Verdugo, Ferdinand Johann, Swéerts-Sporck, Franz Karl, Swéerts-Sporck, Anna Catherine, 17th century, 18th Century, aristocracy, litigation, lawyers, prosecutors, agents, aristocratic officers

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced