Digitální knihovnaUPCE
 

Ve stínu staršího bratra. Hrabě Maxmilián z Ditrichštejna (1638-1692) ve světle korespondence se svým bratrem knížetem Ferdinandem v 50. a 60. letech 17. století.

Bakalářská práceOmezený přístup
Náhled

Datum publikování

2012

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Předložená bakalářská práce se zabývá tím, jak se hrabě Maxmilián III. z Ditrichštejna prosazoval jako druhorozený potomek, jaká byla jeho kariéra, s kým se přátelil, jaké měl zázemí, kde převážně pobýval, a to vše na základě korespondence z padesátých a šedesátých let 17. století mezi ním a jeho starším a mocným bratrem knížetem Ferdinandem z Ditrichštejna. Práce je rozčleněna do čtyř hlavních částí. V první části se věnuji samotnému rodu Ditrichštejnů. Zde zmiňuji původ, nejvýznamnější členy a významná sídla rodu. Druhá část přibližuje osobu knížete Ferdinanda z Ditrichštejna a jeho karieru. Ve třetí kapitole píši o náležitostech dopisů v období raného novověku a následně je aplikuji na ukázky z korespondence. Ve čtvrté stěžejní kapitole se věnuji samotné korespondenci mezi bratry a na základě jejího rozboru získávám informace o Maxmiliánovi z Ditrichštejna. V závěru práce nechybí seznam literatury a obrazová příloha.

Rozsah stran

63 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Pouze v rámci univerzity

Název akce

ISBN

Studijní obor

Kulturní dějiny

Studijní program

Historické vědy

Signatura tištěné verze

D27271

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Ditrichštejnové, Maxmilián III. z Ditrichštejna, Ferdinand z Ditrichštejna, šlechta, kníže, hrabě, 17. století, korespondence, dopisy, Ditrichštejns, Maxmilian III. of Ditrichštejn, Ferdinand of Ditrichštejn, nobility, prince, count, 17th. century, correspondence, letters

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced