Digitální knihovnaUPCE
 

Ve stínu staršího bratra. Hrabě Maxmilián z Ditrichštejna (1638-1692) ve světle korespondence se svým bratrem knížetem Ferdinandem v 50. a 60. letech 17. století.

Bakalářská práce
Náhled

Datum publikování

2012

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Předložená bakalářská práce se zabývá tím, jak se hrabě Maxmilián III. z Ditrichštejna prosazoval jako druhorozený potomek, jaká byla jeho kariéra, s kým se přátelil, jaké měl zázemí, kde převážně pobýval, a to vše na základě korespondence z padesátých a šedesátých let 17. století mezi ním a jeho starším a mocným bratrem knížetem Ferdinandem z Ditrichštejna. Práce je rozčleněna do čtyř hlavních částí. V první části se věnuji samotnému rodu Ditrichštejnů. Zde zmiňuji původ, nejvýznamnější členy a významná sídla rodu. Druhá část přibližuje osobu knížete Ferdinanda z Ditrichštejna a jeho karieru. Ve třetí kapitole píši o náležitostech dopisů v období raného novověku a následně je aplikuji na ukázky z korespondence. Ve čtvrté stěžejní kapitole se věnuji samotné korespondenci mezi bratry a na základě jejího rozboru získávám informace o Maxmiliánovi z Ditrichštejna. V závěru práce nechybí seznam literatury a obrazová příloha.

Rozsah stran

63 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Pouze v rámci univerzity

Název akce

ISBN

Studijní obor

Kulturní dějiny

Studijní program

Historické vědy

Signatura tištěné verze

D27271

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Ditrichštejnové, Maxmilián III. z Ditrichštejna, Ferdinand z Ditrichštejna, šlechta, kníže, hrabě, 17. století, korespondence, dopisy, Ditrichštejns, Maxmilian III. of Ditrichštejn, Ferdinand of Ditrichštejn, nobility, prince, count, 17th. century, correspondence, letters

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced