E-version access:Práce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 22.5.2022
Study discipline:Hodnocení a analýza potravin
Abstract:
První část diplomová práce byla zaměřena na stanovení antioxidační aktivity fenolických látek obsažených ve 4 různých bylinách ? kopřiva, máta, lípa a černý bez. Ke stanovení byly použity metody ABTS a DPPH využívající schopnosti antioxidantů zhášet syntetické radikály a metoda FRAP, založená na schopnosti antioxidantů redukovat železitý komplex. Po optimalizaci všech tří metod byla stanovena antioxidační aktivita porcovaných a sypaných bylinných čajů a sbíraných bylin.
Dále byla optimalizována HPLC separace fenolických látek obsažených v bylinách.
Pro separaci látek byla vybrána kolona Ascentis Express a gradientová eluce metanol/voda s přídavkem kyseliny mravenčí. V závěrečné části práce byly identifikovány a kvantifikovány fenolické látky v bylinách s využitím optimalizované HPLC metody ve spojení s UV detekcí.