Předložená diplomová práce se zabývá šlechtickým stravováním v 19. století. První část je věnována zhodnocení pramenné základny a literatury k tématu. Obsahem jsou současně dílčí historie rodů, jejichž provenience pocházejí analyzované prameny. Jmenovitě se jedná o Nostitze-Rieneck, Wratislavi z Mitrovic, Kinské, Mensdorffy-poilly a Chotky. Následující kapitola se v obecné rovině zaývá tématy, která k výzkumu stravování neodmyslitelně patří-vlastní stolování, chování po usednutí za tabuli, vývoj jídelního náčiní. Třetí kapitola je věnována anylýze rukopisných šlechtických kuchařských knih a sbírek receptů z 19. století - kuchařská kniha Filipiny Schlikové, Ludmily Berchtoldové a sbérky z pozůstalosti Marie Thunové a z rodinného archivu Mensdorffů-Pouilly. Závěrečná kapitola práce se věnuje analýze jídelních lístků z rodinného archivu Chotků z období 60. let 19. století. Práce se celkově snaží prohloubit znalosti o aristokratických stravovacích zvyklostech v 19. století.