Digitální knihovnaUPCE
 

Veřejná správa 2006 (září 2006, Seč u Chrudimi, Česko)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/38091

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 89
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Hodnotenie kvality slovenských verejných vysokých škôl na základe vybraných ukazovateľov
    (Univerzita Pardubice, 2006) Zubaľová, Alena
    Jedným zo základných zdrojov príjmov verejných vysokých škôl je dotácia zo štátneho rozpočtu. Ak sa verejná vysoká škola uchádza o verejné zdroje, výsledky hodnotenia jej kvality sa stávajú vecou verejnou. Preto považujeme za veľmi podstatné zverejňovať výsledky hodnotenia kvality verejných vysokých škôl. Predmetom tohto príspevku je „zmapovať“ situácia hodnotenia kvality slovenských vysokých škôl a to ako z národného, tak aj z medzinárodného pohľadu a poukázať na niektoré problémy, ktoré sú s tým spojené.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Veřejná správa v oblasti justice
    (Univerzita Pardubice, 2006) Závurka, Milan
    Veřejná správa v oblasti justice je v podstatě realizována dvěma cestami – zcela prostřednictvím ministerstva spravedlnosti nebo zvláštních samosprávných orgánů, případně kombinací obou způsobů. Každá forma vychází z určitých historických tradic a kulturního základu každé země. V České republice dosud přetrvává tradice správy justice ministerstvem spravedlnosti.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Zaměření veřejné správy pro NUTS II – Jihovýchod
    (Univerzita Pardubice, 2006) Wildmannová, Mirka
    Příspěvek vychází z Regionálního operačního programu pro NUTS II Jihovýchod,který zahrnuje Jihomoravský kraj a kraj Vysočina. Tento program se zabývá také analýzou ekonomické a sociální situace tohoto regionu, vedle základních ekonomických, sociálních a environmentálních charakteristik je pozornost věnována také rozboru veřejné správy.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Přeshraniční spolupráce jako jeden z faktorů rozvoje regionu
    (Univerzita Pardubice, 2006) Vrtěnová, Lucie
    Tento příspěvek pojednává o přeshraniční spolupráci mezi dvěma regiony Broumovska a Noworudska. Oba regiony se nacházejí na česko-polské hranici. Dále jsou v tomto článku uvedeny významné důvody, proč je nutné věnovat pozornost této spolupráci a jak tyto regiony mohou této spolupráce využít navzájem a současně pro jejich další rozvoj v regionu.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Location analysis - possibilities of use in public administration
    (Univerzita Pardubice, 2006) Volek, Josef
    V článku jsou stručně popsána teoretická východiska lokační teorie a možnosti využití v oblasti veřejné správy jako je navrhování sítí a lokace různých zařízení v geografickém prostoru regionů.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Možnosti hodnocení a měření korupce jako ukazatele kvality správy
    (Univerzita Pardubice, 2006) Volejníková Jolana
    Příspěvek je zaměřen na možnosti hodnocení a měření korupce. Text vychází z teoretického rámce nové institucionální ekonomie. Uveden je příklad hodnocení kvality správy České republiky, jehož východiskem je projekt Světové banky – Governance Matters. Hodnoceny jsou: kvalita demokracie, politická stabilita, efektivita vlády, kvalita regulace, kvalita práva a kontrola korupce.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Open document format as a new structured format standard in long-term archivation
    (Univerzita Pardubice, 2006) Vohnout, Rudolf
    Pro požadavky dlouhodobé archivace je nezbytné aby uchovávané elektronicky podepsané dokumenty byly ve strukturálním formátu. Protože se jedná o archivaci po dobu několika desítek (až stovek) let každý musí být explicitně dokumentován a musí se jednat o dlouhodobý standard. Extensible Markup Language (XML) jako jeden z nástrojů jednoznačně definované struktury a syntaxe vytvoření takového standardu umožňuje, avšak pouze za předpokladu, že tyto podmínky budou striktně dodrženy. Touto cestou se snaží jít OpenDokument formát (ODF) a stává se tak důležitým nástrojem nejen pro složky veřejné správy, ale také pro podnikatelské subjekty.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Neziskové organizace a média
    (Univerzita Pardubice, 2006) Varvažovská, Pavla
    Neziskový sektor je součástí života každé demokratické společnosti. Už z názvu neziskový sektor či nezisková organizace vyplývá, že cílem jejich existence a činnosti není zisk v jeho peněžním vyjádření, ale veřejný prospěch nebo užitek členů organizace. Nevládní neziskové organizace nezískávají přímou podporu státu, proto představení jejich aktivit široké veřejnosti a podpora okolí, v němž fungují, jsou velice důležité. Jednou z forem, jak seznámit okolní svět s posláním, cílem a aktivitami organizace je prezentace prostřednictvím masmédií.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Veřejné prostory jako indikátory kvality života města
    (Univerzita Pardubice, 2006) Vaďurová, Jana
    Příspěvek se zabývá problematikou přístupu k plánování a řízení města v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje. Trvale udržitelné územní plánování a řízení rozvoje měst bude vyžadovat indikátory pro hodnocení efektivity těchto procesů. Z teoretických prací i praktických aplikací vyplývá, že veřejné prostory by mohly sehrát klíčovou roli v definování agregovaného indikátoru trvale udržitelného rozvoje v oblasti územního plánování a řízení územního rozvoje měst. Příspěvek se zabývá možnostmi užití „veřejného prostoru jako indikátoru kvality života města“.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístuppublished
    Moderní formáty dokumentů pro kancelářské aplikace
    (Univerzita Pardubice, 2006) Tomeš, Milan
    V současné době se objevují nové možnosti pro ukládání dokumentů, dochází k zásadnímu posunu od klasických formátů z kancelářského balíku MS OFFICE směrem k otevřeným standardům, založených na XML a Opensource. Jedním z nich je ODF - formát přijatý v nedávné době jako ISO standard pro dokumenty a podporovaný i Ministerstvem Informatiky ČR. Microsoft v nové verzi OFFICE 2007 přichází s vlastním formátem OpenXML. Tato problematika se úzce dotýká nejen občanů, ale i institucí veřejné zprávy, proto je třeba znát důvody zavádění těchto moderních formátů stejně tak i z toho vyplývající důsledky.