Pro studium srážení šťavelanu vápenatého byla použita metoda přímé vstřikovací enthalpiometrie. Byla provedena literární rešerše zaměřená na použití termometrických metod pro sledování kinetiky krystalizace, na kinetiku krystalizace šťavelanu vápenatého a na vliv příměsí. Experimentální data, představující časovou závislost uvolněného reakčního tepla, byla vyhodnocena metodou nelineární regrese. Na základě srovnání parametrů růstu krystalů zjištěných z kalorimetrických měření s hodnotami v literatuře se izoperibolický zdvojený reakční kalorimetr jeví vhodným zařízením pro studium krystalizace. Byl experimentálně stanoven vliv příměsí, a to citrátu sodného a pyrofosforečnanu sodného na srážení. Ze zjištěných závislostí vyplývá, že obě příměsi jsou inhibitorem růstu krystalů (u pyrofosforečnanu je efekt zanedbatelný). Složení vysrážené tuhé fáze bylo stanoveno rentgenovou difrakční analýzou a vzniklá sraženina byla sledována optickým mikroskopem. Při všech experimentálních podmínkách vznikl stabilní monohydrát šťavelanu vápenatého.