Publikace: Je nízká teplota sušení ovoce a zeleniny výhodnější? Meta-analýza dat
Konferenční objektopen accesspeer-reviewedpostprintNačítá se...
Datum
Autoři
Červenka, Libor
Červenková, Zuzana
Velichová, Helena
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Vysoká škola obchodní a hotelová
Abstrakt
V této práci byl aplikován meta-analytický postup (poměr výsledků, PV) pro zjištění efektu teploty sušení na obsah karotenoidních látek a antokyanů v ovoci a zelenině u studií publikovaných v letech 1990-2016. Hodnoty PV klesaly s rostoucí teplotou sušení v porovnání s obsahem látek v syrovém produktu. Při srovnání obsahu karotenoidů a antokyanů v produktech sušených při nízké teplotě (40°C) a vyšších teplotách (50°C-80°C) nebyl zjištěn významný rozdíl v obsahu sledovaných látek.
Popis
Klíčová slova
Meta-analýza, sušárna, karotenoidní látky, antokyany, Meta-analysis, air-forced oven, carotenoid, anthocyanin