Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza karobového prášku pomocí UHPLC

Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
dc.contributor.authorFrühbauerová, Michaelacze
dc.contributor.authorČervenka, Liborcze
dc.contributor.authorHájek, Tomášcze
dc.contributor.authorPouzar, Miloslavcze
dc.contributor.authorPalarčík, Jiřícze
dc.date.accessioned2020-03-19T13:04:53Z
dc.date.available2020-03-19T13:04:53Z
dc.date.issued2019cze
dc.description.abstractTato práce byla zaměřena na optimalizaci extrakce polyfenolických sloučenin z karobového prášku po jeho namletí na mlýnech, pracujících na různém mechanismu (rotační nožový, kryogenní, vibrační). V dalším kroku je optimalizována metoda pro analýzu látek obsažených v karobovém prášku s využitím kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi (kolona Kinetex XB-C18 100Å, 150×2,1 mm, velikost částic 1,7 µm). Jako mobilní fáze byla použita směs acetonitrilu a deionizované vody s přídavkem kyseliny mravenčí (pH ~ 3.1). Pro separaci 14 standardů byla využita gradientová eluce a k detekci detektor s diodovým polem (DAD). Součástí práce je i stanovení antioxidační aktivity extraktů vzorků pomocí metody DPPH.cze
dc.description.abstract-translatedThis work was focused on optimization of extraction of polyphenolic compounds from carob powder after grinding on different grinders (rotary knife, cryogenic, vibratory). Further, the method for analysis of compounds in carob powder using liquid chromatography with reversed-phase (Kinetex XB-C18 100Å column, 150×2.1 mm, particle size 1.7 µm) was optimized. The mobile phase was formed by mixture of acetonitrile and deionized water with addition of formic acid (pH ~ 3.1). Gradient elution for separation of 14 standards was used. Diod array detector (DAD) was employed for detection. Determination of antioxidant activity of carob extracts by DPPH method was part of this work too.eng
dc.eventMonitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I. (10.04.2019 - 12.04.2019, Kojetín)cze
dc.formatp. 49-58cze
dc.identifier.isbn978-80-7560-234-3cze
dc.identifier.obd39883245cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/75025
dc.language.isoczecze
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.relation.ispartofMonitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I.cze
dc.rightspouze v rámci univerzitycze
dc.subjectSvatojánský chlébcze
dc.subjectfenolické látkycze
dc.subjectUHPLCcze
dc.subjectcarobeng
dc.subjectphenolicseng
dc.subjectUHPLCeng
dc.titleAnalýza karobového prášku pomocí UHPLCcze
dc.title.alternativeAnalysis of carob powder using UHPLCeng
dc.typeConferenceObjectcze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Fruhbauerova_final.pdf
Velikost:
802.86 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format