Publikace: Analýza karobového prášku pomocí UHPLC
Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint| dc.contributor.author | Frühbauerová, Michaela | cze |
| dc.contributor.author | Červenka, Libor | cze |
| dc.contributor.author | Hájek, Tomáš | cze |
| dc.contributor.author | Pouzar, Miloslav | cze |
| dc.contributor.author | Palarčík, Jiří | cze |
| dc.date.accessioned | 2020-03-19T13:04:53Z | |
| dc.date.available | 2020-03-19T13:04:53Z | |
| dc.date.issued | 2019 | cze |
| dc.description.abstract | Tato práce byla zaměřena na optimalizaci extrakce polyfenolických sloučenin z karobového prášku po jeho namletí na mlýnech, pracujících na různém mechanismu (rotační nožový, kryogenní, vibrační). V dalším kroku je optimalizována metoda pro analýzu látek obsažených v karobovém prášku s využitím kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi (kolona Kinetex XB-C18 100Å, 150×2,1 mm, velikost částic 1,7 µm). Jako mobilní fáze byla použita směs acetonitrilu a deionizované vody s přídavkem kyseliny mravenčí (pH ~ 3.1). Pro separaci 14 standardů byla využita gradientová eluce a k detekci detektor s diodovým polem (DAD). Součástí práce je i stanovení antioxidační aktivity extraktů vzorků pomocí metody DPPH. | cze |
| dc.description.abstract-translated | This work was focused on optimization of extraction of polyphenolic compounds from carob powder after grinding on different grinders (rotary knife, cryogenic, vibratory). Further, the method for analysis of compounds in carob powder using liquid chromatography with reversed-phase (Kinetex XB-C18 100Å column, 150×2.1 mm, particle size 1.7 µm) was optimized. The mobile phase was formed by mixture of acetonitrile and deionized water with addition of formic acid (pH ~ 3.1). Gradient elution for separation of 14 standards was used. Diod array detector (DAD) was employed for detection. Determination of antioxidant activity of carob extracts by DPPH method was part of this work too. | eng |
| dc.event | Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I. (10.04.2019 - 12.04.2019, Kojetín) | cze |
| dc.format | p. 49-58 | cze |
| dc.identifier.isbn | 978-80-7560-234-3 | cze |
| dc.identifier.obd | 39883245 | cze |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/75025 | |
| dc.language.iso | cze | cze |
| dc.peerreviewed | yes | cze |
| dc.publicationstatus | postprint | cze |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.relation.ispartof | Monitorování cizorodých látek a hodnocení rizik v životním prostředí I. | cze |
| dc.rights | pouze v rámci univerzity | cze |
| dc.subject | Svatojánský chléb | cze |
| dc.subject | fenolické látky | cze |
| dc.subject | UHPLC | cze |
| dc.subject | carob | eng |
| dc.subject | phenolics | eng |
| dc.subject | UHPLC | eng |
| dc.title | Analýza karobového prášku pomocí UHPLC | cze |
| dc.title.alternative | Analysis of carob powder using UHPLC | eng |
| dc.type | ConferenceObject | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 1 z 1
Načítá se...
- Název:
- Fruhbauerova_final.pdf
- Velikost:
- 802.86 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format