Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza karobového prášku pomocí UHPLC

Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Frühbauerová, Michaela
Červenka, Libor
Hájek, Tomáš
Pouzar, Miloslav
Palarčík, Jiří

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato práce byla zaměřena na optimalizaci extrakce polyfenolických sloučenin z karobového prášku po jeho namletí na mlýnech, pracujících na různém mechanismu (rotační nožový, kryogenní, vibrační). V dalším kroku je optimalizována metoda pro analýzu látek obsažených v karobovém prášku s využitím kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi (kolona Kinetex XB-C18 100Å, 150×2,1 mm, velikost částic 1,7 µm). Jako mobilní fáze byla použita směs acetonitrilu a deionizované vody s přídavkem kyseliny mravenčí (pH ~ 3.1). Pro separaci 14 standardů byla využita gradientová eluce a k detekci detektor s diodovým polem (DAD). Součástí práce je i stanovení antioxidační aktivity extraktů vzorků pomocí metody DPPH.

Popis

Klíčová slova

Svatojánský chléb, fenolické látky, UHPLC, carob, phenolics, UHPLC

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By