Publikace: Analýza karobového prášku pomocí UHPLC
Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprintNačítá se...
Datum
Autoři
Frühbauerová, Michaela
Červenka, Libor
Hájek, Tomáš
Pouzar, Miloslav
Palarčík, Jiří
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato práce byla zaměřena na optimalizaci extrakce polyfenolických sloučenin z karobového prášku po jeho namletí na mlýnech, pracujících na různém mechanismu (rotační nožový, kryogenní, vibrační). V dalším kroku je optimalizována metoda pro analýzu látek obsažených v karobovém prášku s využitím kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi (kolona Kinetex XB-C18 100Å, 150×2,1 mm, velikost částic 1,7 µm). Jako mobilní fáze byla použita směs acetonitrilu a deionizované vody s přídavkem kyseliny mravenčí (pH ~ 3.1). Pro separaci 14 standardů byla využita gradientová eluce a k detekci detektor s diodovým polem (DAD). Součástí práce je i stanovení antioxidační aktivity extraktů vzorků pomocí metody DPPH.
Popis
Klíčová slova
Svatojánský chléb, fenolické látky, UHPLC, carob, phenolics, UHPLC