Publikace: Využití sorpční extrakce z headspace při analýze těkavých sirných sloučenin v česneku
Konferenční objektopen accesspeer-reviewedpostprintNačítá se...
Soubory
Datum
Autoři
Šuhajová, Dominika
Adámková, Karolína
Eisner, Aleš
Adam, Martin
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato práce je zaměřena na optimalizaci metody extrakce na míchací tyčince v head-space uspořádání pro izolaci sirných těkavých sloučenin česneku s následnou analýzou plynovou chromatografií s detektorem elektronového záchytu. Dle Plackett-Burmanův návrhu experimentu byly vyhodnoceny statisticky významné parametry ovlivňující extrakční proces a tyto parametry byly dále optimalizovány dle principů centrálně kompozitního plánování. Mezi testované parametry patřily: navážka vzorku, teplota a doba extrakce, úprava iontové síly přídavkem NaCl, teplota a doba desorpce rozpouštědlem a objem desorpčního rozpouštědla.
Popis
Klíčová slova
Sorpční extrakce z headspace, Těkavé sirné sloučeniny, GC-ECD, Headspace Sorptive Extraction, Volatile Sulphur Compounds, GC-ECD