Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Vliv úpravy masa na obsah vitamínu B12

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorHájek, Tomáš
dc.contributor.authorŠarková, Lea
dc.contributor.refereeČeslová, Lenka
dc.date.accepted2020-09-07
dc.date.accessioned2020-09-16T14:30:04Z
dc.date.available2020-09-16T14:30:04Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-07-01
dc.description.abstractDiplomová práce pojednává o vitamínu B12, konkrétně se zabývá jeho stanovením v mase pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Byla provedena optimalizace podmínek úpravy vzorku a extrakce samotného vitamínu B12. Za nejúčinnější metodu byla zvolena extrakce pomocí enzymatického štěpení s následným přečištěním a zakoncentrováním na imunoafinitní SPE koloně. Optimalizovaná metoda byla následně použita na sledování vlivu různých tepelných úprav na obsah vitamínu B12 v mase.cze
dc.description.abstract-translatedThe determination of vitamin B12 in meat using a high-performance liquid chromatograph with spectrophotometric detection is topic of this thesis. The sample preparation and vitamin B12 extraction conditions were optimized. Extraction by enzymatic digestion followed by purification and concentration on an immunoaffinity SPE column was chosen as the most efficient method. The optimized method was used to determine the effect of different heat treatments on the content of vitamin B12 in meat.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format80 s.
dc.identifier.stag40013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/76492
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvitamín B12cze
dc.subjectmasocze
dc.subjecttepelná úpravacze
dc.subjectkapalinová chromatografiecze
dc.subjectimunoafinitní SPE kolonycze
dc.subjectVitamin B12eng
dc.subjectmeateng
dc.subjectheat treatmenteng
dc.subjectliquid chromatographyeng
dc.subjectimmunoaffinity SPE columnseng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleVliv úpravy masa na obsah vitamínu B12cze
dc.title.alternativeEffect of meat preparation on vitamin B12eng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
SarkovaL_Vliv_upravy_TJ_2020.pdf
Velikost:
1.67 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
HajekT_Vliv_uprav_LS_2020.pdf
Velikost:
1.16 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
CeslovaL_Vliv_uprav_LS_2020.docx
Velikost:
20.6 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek oponenta práce