Publikace: Vliv úpravy masa na obsah vitamínu B12
Diplomová práceopen access| dc.contributor.advisor | Hájek, Tomáš | |
| dc.contributor.author | Šarková, Lea | |
| dc.contributor.referee | Česlová, Lenka | |
| dc.date.accepted | 2020-09-07 | |
| dc.date.accessioned | 2020-09-16T14:30:04Z | |
| dc.date.available | 2020-09-16T14:30:04Z | |
| dc.date.issued | 2020 | |
| dc.date.submitted | 2020-07-01 | |
| dc.description.abstract | Diplomová práce pojednává o vitamínu B12, konkrétně se zabývá jeho stanovením v mase pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Byla provedena optimalizace podmínek úpravy vzorku a extrakce samotného vitamínu B12. Za nejúčinnější metodu byla zvolena extrakce pomocí enzymatického štěpení s následným přečištěním a zakoncentrováním na imunoafinitní SPE koloně. Optimalizovaná metoda byla následně použita na sledování vlivu různých tepelných úprav na obsah vitamínu B12 v mase. | cze |
| dc.description.abstract-translated | The determination of vitamin B12 in meat using a high-performance liquid chromatograph with spectrophotometric detection is topic of this thesis. The sample preparation and vitamin B12 extraction conditions were optimized. Extraction by enzymatic digestion followed by purification and concentration on an immunoaffinity SPE column was chosen as the most efficient method. The optimized method was used to determine the effect of different heat treatments on the content of vitamin B12 in meat. | eng |
| dc.description.defence | Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 80 s. | |
| dc.identifier.stag | 40013 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/76492 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | vitamín B12 | cze |
| dc.subject | maso | cze |
| dc.subject | tepelná úprava | cze |
| dc.subject | kapalinová chromatografie | cze |
| dc.subject | imunoafinitní SPE kolony | cze |
| dc.subject | Vitamin B12 | eng |
| dc.subject | meat | eng |
| dc.subject | heat treatment | eng |
| dc.subject | liquid chromatography | eng |
| dc.subject | immunoaffinity SPE columns | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Ing. | |
| dc.thesis.degree-program | Chemie a technologie potravin | cze |
| dc.title | Vliv úpravy masa na obsah vitamínu B12 | cze |
| dc.title.alternative | Effect of meat preparation on vitamin B12 | eng |
| dc.type | diplomová práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 3 z 3
Načítá se...
- Název:
- SarkovaL_Vliv_upravy_TJ_2020.pdf
- Velikost:
- 1.67 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- HajekT_Vliv_uprav_LS_2020.pdf
- Velikost:
- 1.16 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce
Načítá se...
- Název:
- CeslovaL_Vliv_uprav_LS_2020.docx
- Velikost:
- 20.6 KB
- Formát:
- Microsoft Word XML
- Popis:
- Posudek oponenta práce