Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Využití membránových separací při přípravě a úpravě ovocných šťáv

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorCakl, Jiří
dc.contributor.authorShipilova, Aleksandra
dc.date.accepted2020-08-17
dc.date.accessioned2020-09-16T14:29:48Z
dc.date.available2020-09-16T14:29:48Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-07-21
dc.description.abstractPráce se zabývá průzkumem možností použití membránových procesů jako alternativních metod pro úpravu džusů. Jsou porovnávány jejich přínosy a nevýhody. První část je zaměřena na základní teoretické informace o ovocných šťávách, popis jejich vlastností, výrobní procesy a následné úpravy. Dále jsou podrobně popsány principy tlakových, osmotických, elektro a teplotně řízených membránových separačních procesů. Zmíněno je i využití membrán a jejich základní charakteristiky. Druhá část je pak věnována rešerši odborné literatury zabývající se uplatněním těchto technik v různých stádiích procesu vyrábění a úpravy džusů. Z provedené rešerše vyplývá, že se membránové separace stávají atraktivními alternativami ke konvenčním metodám úpravy ovocných šťáv, a to jak z ekonomického, tak i kvalitativního hlediska.cze
dc.description.abstract-translatedThis work deals with the research of the possibilities of using membrane processes as alternative methods for juice processing and preparation. Their advantages and limitations are compared. The first part is focused on basic theoretical information about fruit juices, description of their properties, production processes and subsequent treatments. Furthermore, the principles of pressure, osmotic, electro and temperature-controlled membrane separation processes are described in detail. The use of membranes and their basic characteristics are also mentioned. The second part is devoted to a search of literature dealing with the application of these techniques in various stages of production and processing of juices. The literature research shows that membrane separations are becoming attractive alternatives to conventional methods of fruit juice treatment, both from an economic and qualitative point of view.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušebné komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format46 s.
dc.identifier.stag40633
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/76486
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectovocné šťávycze
dc.subjectmembránové separacecze
dc.subjectodkalování džusůcze
dc.subjectzakoncentrovávání džusůcze
dc.subjectstabilizace kalných džusůcze
dc.subjectfruit juiceseng
dc.subjectmembrane separationseng
dc.subjectjuice clarificationeng
dc.subjectjuice concentrationeng
dc.subjectstabilization of raw juiceseng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleVyužití membránových separací při přípravě a úpravě ovocných šťávcze
dc.title.alternativeApplication of membrane separations in fruit juice processing and treatmenteng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
ShipilovaA_Vyuziti_membranovych_JC_2020.pdf
Velikost:
1006.98 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
PosudekShipilova2020.docx
Velikost:
17.01 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek vedoucího práce