Publikace: Využití membránových separací při přípravě a úpravě ovocných šťáv
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Shipilova, Aleksandra
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Práce se zabývá průzkumem možností použití membránových procesů jako alternativních metod pro úpravu džusů. Jsou porovnávány jejich přínosy a nevýhody. První část je zaměřena na základní teoretické informace o ovocných šťávách, popis jejich vlastností, výrobní procesy a následné úpravy. Dále jsou podrobně popsány principy tlakových, osmotických, elektro a teplotně řízených membránových separačních procesů. Zmíněno je i využití membrán a jejich základní charakteristiky. Druhá část je pak věnována rešerši odborné literatury zabývající se uplatněním těchto technik v různých stádiích procesu vyrábění a úpravy džusů. Z provedené rešerše vyplývá, že se membránové separace stávají atraktivními alternativami ke konvenčním metodám úpravy ovocných šťáv, a to jak z ekonomického, tak i kvalitativního hlediska.
Popis
Klíčová slova
ovocné šťávy, membránové separace, odkalování džusů, zakoncentrovávání džusů, stabilizace kalných džusů, fruit juices, membrane separations, juice clarification, juice concentration, stabilization of raw juices