Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Stanovení aroma profilu bílých vín původem z České republiky

Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Šmejda, Pavel
Bajerová, Petra
Bajer, Tomáš

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

V práci byly analyzovány vzorky jakostních bílých vín původem z České republiky metodou SPME-GC-MS s cílem popsat složení profilu těkavých látek. Pro zjištění vhodné doby a teploty extrakce těkavých sloučenin byla optimalizována mikroextrakce tuhou fází – SPME. Optimalizovaná SPME metoda byla aplikována na vzorky bílého vína, extrakty byly separovány plynovou chromatografií. Pomocí hmotnostních spekter a retenčních indexů byla provedena identifikace těkavých látek. Mezi identifikovanými sloučeninami převažují různé estery karboxylových kyselin.

Popis

Klíčová slova

Aromaprofil, Bílá vína, SPME, GC-MS, Aroma profile, White wines, SPME, GC-MS

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By