Publikace: Stanovení aroma profilu bílých vín původem z České republiky
Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprintNačítá se...
Soubory
Datum
Autoři
Šmejda, Pavel
Bajerová, Petra
Bajer, Tomáš
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
V práci byly analyzovány vzorky jakostních bílých vín původem z České republiky metodou SPME-GC-MS s cílem popsat složení profilu těkavých látek. Pro zjištění vhodné doby a teploty extrakce těkavých sloučenin byla optimalizována mikroextrakce tuhou fází – SPME. Optimalizovaná SPME metoda byla aplikována na vzorky bílého vína, extrakty byly separovány plynovou chromatografií. Pomocí hmotnostních spekter a retenčních indexů byla provedena identifikace těkavých látek. Mezi identifikovanými sloučeninami převažují různé estery karboxylových kyselin.
Popis
Klíčová slova
Aromaprofil, Bílá vína, SPME, GC-MS, Aroma profile, White wines, SPME, GC-MS