Publikace: Stanovení aroma profilu bílých vín původem z České republiky
Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint| dc.contributor.author | Šmejda, Pavel | cze |
| dc.contributor.author | Bajerová, Petra | cze |
| dc.contributor.author | Bajer, Tomáš | cze |
| dc.contributor.editor | Adam, Martin | cze |
| dc.date.accessioned | 2020-03-19T12:19:56Z | |
| dc.date.available | 2020-03-19T12:19:56Z | |
| dc.date.issued | 2019 | cze |
| dc.description.abstract | V práci byly analyzovány vzorky jakostních bílých vín původem z České republiky metodou SPME-GC-MS s cílem popsat složení profilu těkavých látek. Pro zjištění vhodné doby a teploty extrakce těkavých sloučenin byla optimalizována mikroextrakce tuhou fází – SPME. Optimalizovaná SPME metoda byla aplikována na vzorky bílého vína, extrakty byly separovány plynovou chromatografií. Pomocí hmotnostních spekter a retenčních indexů byla provedena identifikace těkavých látek. Mezi identifikovanými sloučeninami převažují různé estery karboxylových kyselin. | cze |
| dc.description.abstract-translated | Aroma profiles of white wines originating in the Czech Republic were analysed by SPME-GC-MS. Solid phase microextraction - SPME has been optimized to determine the appropriate time and temperature of the volatile compound extraction. Optimized SPME method was applied to white wine samples, and extracts were separated by gas chromatography. Mass spectra and retention indices were used to identify of volatiles. Different carboxylic acid esters predominate among the identified compounds. | eng |
| dc.event | Studentská vědecká odborná činnost 2018/2019 (10.06.2019 - 10.06.2019, Pardubice) | cze |
| dc.format | p. 223-228 | cze |
| dc.identifier.isbn | 978-80-7560-260-2 | cze |
| dc.identifier.obd | 39883485 | cze |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/74646 | |
| dc.language.iso | cze | cze |
| dc.peerreviewed | yes | cze |
| dc.publicationstatus | postprint | cze |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.relation.ispartof | Sborník příspěvků: studentská vědecká odborná činnost 2018/2019 | cze |
| dc.rights | pouze v rámci univerzity | cze |
| dc.subject | Aromaprofil | cze |
| dc.subject | Bílá vína | cze |
| dc.subject | SPME | cze |
| dc.subject | GC-MS | cze |
| dc.subject | Aroma profile | eng |
| dc.subject | White wines | eng |
| dc.subject | SPME | eng |
| dc.subject | GC-MS | eng |
| dc.title | Stanovení aroma profilu bílých vín původem z České republiky | cze |
| dc.title.alternative | Determination of the aroma profile of white wines originating in the Czech Republic | eng |
| dc.type | ConferenceObject | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 1 z 1
Načítá se...
- Název:
- 35_-_Smejda.pdf
- Velikost:
- 126.51 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format