Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Vliv druhu mouky na obsah akrylamidu v pekařských produktech

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorHájek, Tomáš
dc.contributor.authorDibelková, Lucie
dc.contributor.refereeŠvecová, Blanka
dc.date.accepted2021-09-06
dc.date.accessioned2021-10-04T07:27:55Z
dc.date.available2021-10-04T07:27:55Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-07-19
dc.description.abstractV teoretické části této diplomové práce je popsán vznik a výskyt akrylamidu v potravinách a možnosti jeho eliminace. Dále je zde uveden stručný popis metabolismu akrylamidu v lidském těle a jeho vlivu na lidské zdraví. Poslední kapitola je věnována možnostem stanovení akrylamidu v potravinách se zaměřením na plynovou chromatografii s hmotnostní detekcí. V experimentální části se práce zaměřuje na stanovení akrylamidu v pečivu ve formě xanthyl-derivátů pomocí plynové chromatografie spojené s hmotnostní detekcí. Xanthyl-deriváty akrylamidu a vnitřního standardu byly ze vzorku extrahovány pomocí kapalinové disperzní mikroextrakce. Byla provedena optimalizace a validace způsobu přípravy vzorku, separace i detekce. Optimalizovaná metoda stanovení byla použita na analýza vzorků pečiva z hladké pšeničné, špaldové a kokosové mouky.cze
dc.description.abstract-translatedThe theoretical part of this thesis describes formation, occurrence and mitigation of acrylamide in food. There is also a short description of acrylamide metabolism in the human body and its effect on human health. Moreover, methods for determination of acrylamide in food listed and explained with a focus on gas chromatography with mass spectrometry. The experimental part of the thesis focuses on the determination of acrylamide in bakery products in the form of xanthyl derivatives using gas chromatography combined with mass spectrometry. Xanthyl derivatives of acrylamide and internal standards were extracted from the sample by dispersive liquid-liquid microextraction. The optimization and validation of the method of sample preparation, separation and detection was performed. Furthermore, the optimized method was used for determination of acrylamide i bakery product samples made from wheat, spelt and coconut flour.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.identifier.stag42321
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/78597
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectakrylamidcze
dc.subjectkapalinová disperzní mikroextrakcecze
dc.subjectplynová chromatografiecze
dc.subjecthmotnostní spektrometriecze
dc.subjectacrylamideeng
dc.subjectdispersive liquid-liquid microextractioneng
dc.subjectgas chromatographyeng
dc.subjectmass spectrometryeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleVliv druhu mouky na obsah akrylamidu v pekařských produktechcze
dc.title.alternativeEffect of type of flour on acrylamide content in bakery productseng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
DibelkovaL_vliv_druhu_TH_2021.pdf
Velikost:
1.78 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
HajekT__vliv_druhu_LD_2021.pdf
Velikost:
101.04 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
SvecovaB_vliv_druhu_LD_2021.docx
Velikost:
18 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek oponenta práce