Publikace: Vliv druhu mouky na obsah akrylamidu v pekařských produktech
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Dibelková, Lucie
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
V teoretické části této diplomové práce je popsán vznik a výskyt akrylamidu v potravinách a možnosti jeho eliminace. Dále je zde uveden stručný popis metabolismu akrylamidu v lidském těle a jeho vlivu na lidské zdraví. Poslední kapitola je věnována možnostem stanovení akrylamidu v potravinách se zaměřením na plynovou chromatografii s hmotnostní detekcí.
V experimentální části se práce zaměřuje na stanovení akrylamidu v pečivu ve formě xanthyl-derivátů pomocí plynové chromatografie spojené s hmotnostní detekcí. Xanthyl-deriváty akrylamidu a vnitřního standardu byly ze vzorku extrahovány pomocí kapalinové disperzní mikroextrakce. Byla provedena optimalizace a validace způsobu přípravy vzorku, separace i detekce. Optimalizovaná metoda stanovení byla použita na analýza vzorků pečiva z hladké pšeničné, špaldové a kokosové mouky.
Popis
Klíčová slova
akrylamid, kapalinová disperzní mikroextrakce, plynová chromatografie, hmotnostní spektrometrie, acrylamide, dispersive liquid-liquid microextraction, gas chromatography, mass spectrometry