Publikace: Vliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu kořene lopuchu
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Matveeva, Irina
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Diplomová práce se zabývá spektrofotometrickou charakterizaci změn vodného extraktu
z kořene lopuchu v oblasti pH 7,0-8,0. Byly připraveny roztoky kořene lopuchu (Articum sp.)
v destilované vodě, ve velmi tvrdé vodě, ve fosfátovém pufru o pH 7,0, 7,5, 8,0 a v BrittonRobinsonově pufru pH 8,0. Ve vzorcích byla změřena barevnost, pH a byla stanovena
antioxidační aktivita metodou DPPH. Byl změřen vliv EDTA a anorganických iontů na
absorbanci a elektrochemické vlastnosti nálevu lopuchu v bazickém prostředí. Rovněž byla
změřena infračervená spektra nálevu a byla vyhotovena minerální analýza pomocí ICP/MS.
Popis
Klíčová slova
lopuch, barevnost, pH, spektroskopie, VTV, fosfátový pufr, kationty, EDTA, voltametrie, burdock, color, pH, spectroscopy, very hard water, phosphate buffer, cations, EDTA, voltammetry