Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Vliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu kořene lopuchu

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorČervenka, Libor
dc.contributor.authorMatveeva, Irina
dc.contributor.refereeSýs, Milan
dc.date.accepted2023-06-05
dc.date.accessioned2023-08-15T08:01:29Z
dc.date.available2023-08-15T08:01:29Z
dc.date.issued2023
dc.date.submitted2023-05-09
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá spektrofotometrickou charakterizaci změn vodného extraktu z kořene lopuchu v oblasti pH 7,0-8,0. Byly připraveny roztoky kořene lopuchu (Articum sp.) v destilované vodě, ve velmi tvrdé vodě, ve fosfátovém pufru o pH 7,0, 7,5, 8,0 a v BrittonRobinsonově pufru pH 8,0. Ve vzorcích byla změřena barevnost, pH a byla stanovena antioxidační aktivita metodou DPPH. Byl změřen vliv EDTA a anorganických iontů na absorbanci a elektrochemické vlastnosti nálevu lopuchu v bazickém prostředí. Rovněž byla změřena infračervená spektra nálevu a byla vyhotovena minerální analýza pomocí ICP/MS.cze
dc.description.abstract-translatedThe thesis deals with the spectroscopic characterization of changes in aqueous extracts of burdock root in the pH range of 7.0-8.0. Infusions of burdock root (Articum sp.) were prepared in distilled water, very hard water, in a phosphate buffer at pH 7.0, 7.5, 8.0, and in BrittonRobinson buffer at pH 8.0. The color, pH, and antioxidant activity using the DPPH method were measured in the samples. The effect of EDTA and inorganic ions on the absorbance and electrochemical properties of the burdock infusion in a basic environment were measured. The infrared spectra of the infusion were also measured, and a mineral analysis was performed using ICP/MS.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format94 s.
dc.identifier.stag45949
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/81860
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectlopuchcze
dc.subjectbarevnostcze
dc.subjectpHcze
dc.subjectspektroskopiecze
dc.subjectVTVcze
dc.subjectfosfátový pufrcze
dc.subjectkationtycze
dc.subjectEDTAcze
dc.subjectvoltametriecze
dc.subjectburdockeng
dc.subjectcoloreng
dc.subjectpHeng
dc.subjectspectroscopyeng
dc.subjectvery hard watereng
dc.subjectphosphate buffereng
dc.subjectcationseng
dc.subjectEDTAeng
dc.subjectvoltammetryeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programHodnocení a analýza potravincze
dc.titleVliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu kořene lopuchucze
dc.title.alternativeEffect of basic environment on spectrometric properties of burdock root extracteng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
MatveevaI_Vliv_bazickeho_LC_2023.pdf
Velikost:
3.21 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
CervenkaL_Vliv_bazickeho_IM_2023.pdf
Velikost:
154.29 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
SysM_Vliv_bazickeho_IM_2023.docx
Velikost:
16.42 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek oponenta práce