Publikace: Vliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu kořene lopuchu
Diplomová práceopen access| dc.contributor.advisor | Červenka, Libor | |
| dc.contributor.author | Matveeva, Irina | |
| dc.contributor.referee | Sýs, Milan | |
| dc.date.accepted | 2023-06-05 | |
| dc.date.accessioned | 2023-08-15T08:01:29Z | |
| dc.date.available | 2023-08-15T08:01:29Z | |
| dc.date.issued | 2023 | |
| dc.date.submitted | 2023-05-09 | |
| dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá spektrofotometrickou charakterizaci změn vodného extraktu z kořene lopuchu v oblasti pH 7,0-8,0. Byly připraveny roztoky kořene lopuchu (Articum sp.) v destilované vodě, ve velmi tvrdé vodě, ve fosfátovém pufru o pH 7,0, 7,5, 8,0 a v BrittonRobinsonově pufru pH 8,0. Ve vzorcích byla změřena barevnost, pH a byla stanovena antioxidační aktivita metodou DPPH. Byl změřen vliv EDTA a anorganických iontů na absorbanci a elektrochemické vlastnosti nálevu lopuchu v bazickém prostředí. Rovněž byla změřena infračervená spektra nálevu a byla vyhotovena minerální analýza pomocí ICP/MS. | cze |
| dc.description.abstract-translated | The thesis deals with the spectroscopic characterization of changes in aqueous extracts of burdock root in the pH range of 7.0-8.0. Infusions of burdock root (Articum sp.) were prepared in distilled water, very hard water, in a phosphate buffer at pH 7.0, 7.5, 8.0, and in BrittonRobinson buffer at pH 8.0. The color, pH, and antioxidant activity using the DPPH method were measured in the samples. The effect of EDTA and inorganic ions on the absorbance and electrochemical properties of the burdock infusion in a basic environment were measured. The infrared spectra of the infusion were also measured, and a mineral analysis was performed using ICP/MS. | eng |
| dc.description.defence | Studentka seznámila členy komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 94 s. | |
| dc.identifier.stag | 45949 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/81860 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | lopuch | cze |
| dc.subject | barevnost | cze |
| dc.subject | pH | cze |
| dc.subject | spektroskopie | cze |
| dc.subject | VTV | cze |
| dc.subject | fosfátový pufr | cze |
| dc.subject | kationty | cze |
| dc.subject | EDTA | cze |
| dc.subject | voltametrie | cze |
| dc.subject | burdock | eng |
| dc.subject | color | eng |
| dc.subject | pH | eng |
| dc.subject | spectroscopy | eng |
| dc.subject | very hard water | eng |
| dc.subject | phosphate buffer | eng |
| dc.subject | cations | eng |
| dc.subject | EDTA | eng |
| dc.subject | voltammetry | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Ing. | |
| dc.thesis.degree-program | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.title | Vliv bazického prostředí na spektrometrické vlastnosti extraktu kořene lopuchu | cze |
| dc.title.alternative | Effect of basic environment on spectrometric properties of burdock root extract | eng |
| dc.type | diplomová práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 3 z 3
Načítá se...
- Název:
- MatveevaI_Vliv_bazickeho_LC_2023.pdf
- Velikost:
- 3.21 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- CervenkaL_Vliv_bazickeho_IM_2023.pdf
- Velikost:
- 154.29 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce
Načítá se...
- Název:
- SysM_Vliv_bazickeho_IM_2023.docx
- Velikost:
- 16.42 KB
- Formát:
- Microsoft Word XML
- Popis:
- Posudek oponenta práce