Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Tradiční výroba pigmentu běli San Giovanni. Restaurování sgrafita s výjevem "Rytíř s pěti G" na zámku Litomyšl

Diplomová práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Teoretická část práce se zabývá přípravou bílého pigmentu San Giovanni podle vybraného receptu Cennina Cenniniho. Na základě rozsáhlé rešerše byly připraveny sady této běli, u nichž byl následně zkoumán a porovnáván proces výroby (karbonatace). Průběh byl sledován pomocí termické analýzy (DSC-TGA) a gravimentricky. Metody umožnily porovnání vlivu zdrojové suroviny a technologického postupu na výslednou míru karbonatace. Vliv postupu na výsledné vlastnosti pigmentu byl následně zkoumán pomocí skenovací elektronové mikroskopie a kolorimetrie. Výsledky ukazují, že proces zpracování - zejména drcení - má významný vliv na rychlost karbonatace. Praktická část diplomové práce představuje komplexní restaurátorský zásah na vymezeném úseku sgrafitové výzdoby severozápadní stěny druhého nádvoří na zámku Litomyšl. Na současném stavu sgrafita se podepsaly mnohačetné zásahy z minulosti. Kruciálním zásahem byla rozsáhlá konsolidace úseku a důraz byl kladen na estetickou prezentaci.

Popis

Klíčová slova

pigment, San Giovanni, Cennino Cennini, vápenná kaše, vápenný hydrát, karbonatace, termická analýza, SEM, kalcit, aragonit, ACC, restaurování, konzervování, sgrafito, Pernštejnové, Vratislav z Pernštejna, Olbram Zoubek, opice, pigment, San Giovanni, Cennino Cennini, lime putty, lime hydrate, carbonation, thermal analysis, SEM, calcite, aragonite, ACC, restoration, conservation, sgraffito, House of Pernštejn, Vratislav of Pernštejn, Olbram Zoubek, monkey

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By