Publikace: Veganská strava: pozitivní a negativní aspekty
Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprintNačítá se...
Soubory
Datum
Autoři
Červenka, Libor
Brožková, Iveta
Červenková, Zuzana
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Vysoká škola obchodní a hotelová
Abstrakt
Veganská strava má nízký obsah energie, nasycených mastných kyselin, ale je bohatá na polynenasycené mastné kyseliny, vlákninu a vitamíny. U veganů byl zaznamenán nízký příjem vápníku a vitamínu B12. Nízká hustota kostní hmoty u veganů však není klinicky významná. Vitamín B12 je nutné doplňovat pomocí farmakologických preparátů. Pro konzumaci veganské stravy svědčí snížené riziko vzniku srdečně cévních onemocnění a diabetu 2. typu. Při úpravě veganské stravy je z hygienického hlediska potřeba tepelné úpravy. Byla dokázána zvýšená expozice pesticidům a dusičnanům.
Popis
Klíčová slova
Vegan, výživa, nemoc, hygiena, Vegan diet, nutrition, disease, hygiene