Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Veganská strava: pozitivní a negativní aspekty

Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Červenka, Libor
Brožková, Iveta
Červenková, Zuzana

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Vysoká škola obchodní a hotelová

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Veganská strava má nízký obsah energie, nasycených mastných kyselin, ale je bohatá na polynenasycené mastné kyseliny, vlákninu a vitamíny. U veganů byl zaznamenán nízký příjem vápníku a vitamínu B12. Nízká hustota kostní hmoty u veganů však není klinicky významná. Vitamín B12 je nutné doplňovat pomocí farmakologických preparátů. Pro konzumaci veganské stravy svědčí snížené riziko vzniku srdečně cévních onemocnění a diabetu 2. typu. Při úpravě veganské stravy je z hygienického hlediska potřeba tepelné úpravy. Byla dokázána zvýšená expozice pesticidům a dusičnanům.

Popis

Klíčová slova

Vegan, výživa, nemoc, hygiena, Vegan diet, nutrition, disease, hygiene

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By