Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Veganská strava: pozitivní a negativní aspekty

Konferenční objektOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
dc.contributor.authorČervenka, Liborcze
dc.contributor.authorBrožková, Ivetacze
dc.contributor.authorČervenková, Zuzanacze
dc.date.accessioned2019-05-22T07:54:06Z
dc.date.available2019-05-22T07:54:06Z
dc.date.issued2018cze
dc.description.abstractVeganská strava má nízký obsah energie, nasycených mastných kyselin, ale je bohatá na polynenasycené mastné kyseliny, vlákninu a vitamíny. U veganů byl zaznamenán nízký příjem vápníku a vitamínu B12. Nízká hustota kostní hmoty u veganů však není klinicky významná. Vitamín B12 je nutné doplňovat pomocí farmakologických preparátů. Pro konzumaci veganské stravy svědčí snížené riziko vzniku srdečně cévních onemocnění a diabetu 2. typu. Při úpravě veganské stravy je z hygienického hlediska potřeba tepelné úpravy. Byla dokázána zvýšená expozice pesticidům a dusičnanům.cze
dc.description.abstract-translatedLow energy intake and small amount of saturated fatty acids, high intake of poly-unsaturated fatty acids, fiber and vitamins are main advantages of vegan diet. Low intake of calcium led to low density of bone matrix, however without clinical significance. The B12 status should be maintain by supplementation. The pros of vegan diet is low incidence of heart and coronary disease and 2 type diabetes. From the hygienic point of view, temperature treatment of vegan meal is recommended. There is a risk of higher intakes of pesticides and nitrates among vegan population.eng
dc.eventNové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu (04.04.2018 - 04.04.2018, Brno)cze
dc.formatp. 106-110cze
dc.identifier.isbn978-80-87300-96-1cze
dc.identifier.obd39880893cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/72410
dc.language.isoczecze
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze
dc.publisherVysoká škola obchodní a hotelovácze
dc.relation.ispartofNové trendy v gastronomii, hotelnictví a cestovním ruchu : sborník příspevků z jedenácté mezinárodní vědecké konferencecze
dc.rightsPouze v rámci univerzitycze
dc.subjectVegancze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectnemoccze
dc.subjecthygienacze
dc.subjectVegan dieteng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectdiseaseeng
dc.subjecthygieneeng
dc.titleVeganská strava: pozitivní a negativní aspektycze
dc.title.alternativeVegan Diet: Positive and Negative Aspectseng
dc.typeConferenceObjectcze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Veganska_strava.pdf
Velikost:
1.03 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format