Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Vitamín D v potravinách - význam a možnosti jeho stanovení

Bakalářská práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Komzáková, Jana

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Vitamin D je prohormon, který má mezi vitamíny zvláštní postavení, protože může být v těle částečně syntetizován. Jeho množství v organismu tedy není závislé pouze na příjmu potravou. Je důležitý pro regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, pro udržení svalové kontrakce a vedení vzruchu nervy. Strukturně jako vitamín D označujeme skupinu steroidních látek, z nichž nejvýznamnější jsou cholekalciferol (vitamin D3) a ergokalciferol (vitamin D2). V současnosti je věnována pozornost případnému antikarcinogennímu účinku vitamínu D a jeho protektivnímu působení v patogenezi nádorového bujení.

Popis

Klíčová slova

Vitamín D, 25-dihydroxyvitamin D, potraviny, stanovení vitamínu D, Vitamin D, 25-dihydroxyvitamin D, foodstaff, determination of vitamin D

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By