Publikace: Vitamín D v potravinách - význam a možnosti jeho stanovení
Bakalářská práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Komzáková, Jana
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Vitamin D je prohormon, který má mezi vitamíny zvláštní postavení, protože může být v těle částečně syntetizován. Jeho množství v organismu tedy není závislé pouze na příjmu potravou. Je důležitý pro regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, pro udržení svalové kontrakce a vedení vzruchu nervy. Strukturně jako vitamín D označujeme skupinu steroidních látek, z nichž nejvýznamnější jsou cholekalciferol (vitamin D3) a ergokalciferol (vitamin D2). V současnosti je věnována pozornost případnému antikarcinogennímu účinku vitamínu D a jeho protektivnímu působení v patogenezi nádorového bujení.
Popis
Klíčová slova
Vitamín D, 25-dihydroxyvitamin D, potraviny, stanovení vitamínu D, Vitamin D, 25-dihydroxyvitamin D, foodstaff, determination of vitamin D