Publikace: Vitamín D v potravinách - význam a možnosti jeho stanovení
Bakalářská práceopen access| dc.contributor.advisor | Korecká, Lucie | cze |
| dc.contributor.author | Komzáková, Jana | |
| dc.date.accepted | 2009 | cze |
| dc.date.accessioned | 2009-10-05T20:19:11Z | |
| dc.date.available | 2009-10-05T20:19:11Z | |
| dc.date.issued | 2009 | |
| dc.description.abstract | Vitamin D je prohormon, který má mezi vitamíny zvláštní postavení, protože může být v těle částečně syntetizován. Jeho množství v organismu tedy není závislé pouze na příjmu potravou. Je důležitý pro regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, pro udržení svalové kontrakce a vedení vzruchu nervy. Strukturně jako vitamín D označujeme skupinu steroidních látek, z nichž nejvýznamnější jsou cholekalciferol (vitamin D3) a ergokalciferol (vitamin D2). V současnosti je věnována pozornost případnému antikarcinogennímu účinku vitamínu D a jeho protektivnímu působení v patogenezi nádorového bujení. | cze |
| dc.description.abstract-translated | Vitamin D is a prohormone with special position in group of vitamins, because it could be particularly synthesized in organism. Its amount in organism is dependent not only on receipt from foodstuff. Vitamin D is important for blood calcium and phosphorous level. Vitamin D is important for regulation of blood calcium and phosphorous level, for maintenance of muscle contraction and nervous conduction. Structurally, vitamin D is a group of steroid compounds from which cholecalciferol (vitamin D3) and ergocalciferol (vitamin D2) are the most important. Currently potential anticarcinogenic effect and protective affection of vitamin D in pathogenesis of tumour proliferation is observed. | eng |
| dc.description.department | Katedra analytické chemie | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 32 s. | cze |
| dc.format.extent | 256876 bytes | cze |
| dc.format.mimetype | application/pdf | cze |
| dc.identifier | Univerzitní knihovna (sklad) | cze |
| dc.identifier.signature | D21649 | cze |
| dc.identifier.signature | D21649 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/34802 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | cze |
| dc.subject | Vitamín D | cze |
| dc.subject | 25-dihydroxyvitamin D | cze |
| dc.subject | potraviny | cze |
| dc.subject | stanovení vitamínu D | cze |
| dc.subject | Vitamin D | eng |
| dc.subject | 25-dihydroxyvitamin D | eng |
| dc.subject | foodstaff | eng |
| dc.subject | determination of vitamin D | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Bc. | cze |
| dc.thesis.degree-program | Chemie a technologie potravin | cze |
| dc.title | Vitamín D v potravinách - význam a možnosti jeho stanovení | cze |
| dc.title.alternative | Vitamin D in foods - its role and the methods of detection | eng |
| dc.type | bakalářská práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 2 z 2
Načítá se...
- Název:
- KomzákováJ_Vitamín D_KL_2část_2009.pdf
- Velikost:
- 250.86 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
Načítá se...
- Název:
- KoreckáL_Vitamín D v potravinách_JK_2009.doc
- Velikost:
- 26.5 KB
- Formát:
- Microsoft Word