Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Vitamín D v potravinách - význam a možnosti jeho stanovení

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorKorecká, Luciecze
dc.contributor.authorKomzáková, Jana
dc.date.accepted2009cze
dc.date.accessioned2009-10-05T20:19:11Z
dc.date.available2009-10-05T20:19:11Z
dc.date.issued2009
dc.description.abstractVitamin D je prohormon, který má mezi vitamíny zvláštní postavení, protože může být v těle částečně syntetizován. Jeho množství v organismu tedy není závislé pouze na příjmu potravou. Je důležitý pro regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, pro udržení svalové kontrakce a vedení vzruchu nervy. Strukturně jako vitamín D označujeme skupinu steroidních látek, z nichž nejvýznamnější jsou cholekalciferol (vitamin D3) a ergokalciferol (vitamin D2). V současnosti je věnována pozornost případnému antikarcinogennímu účinku vitamínu D a jeho protektivnímu působení v patogenezi nádorového bujení.cze
dc.description.abstract-translatedVitamin D is a prohormone with special position in group of vitamins, because it could be particularly synthesized in organism. Its amount in organism is dependent not only on receipt from foodstuff. Vitamin D is important for blood calcium and phosphorous level. Vitamin D is important for regulation of blood calcium and phosphorous level, for maintenance of muscle contraction and nervous conduction. Structurally, vitamin D is a group of steroid compounds from which cholecalciferol (vitamin D3) and ergocalciferol (vitamin D2) are the most important. Currently potential anticarcinogenic effect and protective affection of vitamin D in pathogenesis of tumour proliferation is observed.eng
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format32 s.cze
dc.format.extent256876 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (sklad)cze
dc.identifier.signatureD21649cze
dc.identifier.signatureD21649
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/34802
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezenícze
dc.subjectVitamín Dcze
dc.subject25-dihydroxyvitamin Dcze
dc.subjectpotravinycze
dc.subjectstanovení vitamínu Dcze
dc.subjectVitamin Deng
dc.subject25-dihydroxyvitamin Deng
dc.subjectfoodstaffeng
dc.subjectdetermination of vitamin Deng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleVitamín D v potravinách - význam a možnosti jeho stanovenícze
dc.title.alternativeVitamin D in foods - its role and the methods of detectioneng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
KomzákováJ_Vitamín D_KL_2část_2009.pdf
Velikost:
250.86 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Načítá se...
Náhled
Název:
KoreckáL_Vitamín D v potravinách_JK_2009.doc
Velikost:
26.5 KB
Formát:
Microsoft Word