Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Kuchyňské účty moravské větve rodiny Collalto v první polovině 18. století, v období hraběte Antonína Rombalda Collalto

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorPrchal, Vítězslav
dc.contributor.authorJanáček, Michal
dc.contributor.refereeKubeš, Jiří
dc.date.accepted2019-08-20
dc.date.accessioned2019-09-25T05:17:37Z
dc.date.available2019-09-25T05:17:37Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-06-17
dc.description.abstractTato práce se zaměřuje na kuchyňské účty původem severoitalské rodiny Collalto, konkrétně její moravské větve, v první polovině 18. století. Jedná se především o snahu najít nové poznatky o stravování šlechtické rodiny v novověku. Začátek práce pojednává o příchodu této hraběcí rodiny na Moravu a převzetí jejích majetků. Další kapitola je zaměřena na život hraběte Antonína Rombalda Collalto (1681-1740), jeho vzdělání, rodinu a dvorskou kariéru. Poté se stručně zaměřuje na výsledky výzkumu Bronislava Chocholáče, který o kuchyňských účtech rodiny Collalto, avšak zaměřených na poslední dekádu 17. století, napsal několik studií. Tento výzkum se stal, vedle samotných pramenů účetní povahy první poloviny 18. století, hlavním zdrojem informací o kuchyňských účtech této rodiny. Následují nejdelší, a pro tuto práci nejpodstatnější kapitoly, soustředěné na kuchyňské materiály z let 1725, 1753 a 1755. Je zde popsán jejich charakter, množství i cena. Stěžejní jsou pro tuto práci účty z moravského panství v Brtnici, hraběcího domu v Brně a paláce ve Vídni. Pomocí tabulek jsou shrnuty zjištěné informace tak, aby se staly co nejpřehlednějšími. Výsledky jsou porovnány se zpracovanými účty z konce 17. století. Práce se též snaží odpovědět na otázky jako: O jakou kuchyni se jedná? Pro koho se v kuchyni vařilo? Byl hrabě a jeho rodina na panství přítomen? Závěr je věnován jednoduché rekonstrukci toho, jak taková kuchyně vypadala, kdo v ní pracoval, jak se získávaly zásoby apod. Dohromady tato práce vytváří představu o stravování moravské šlechtické rodiny v první polovině 18. století.cze
dc.description.abstract-translatedThis work focuses on kitchen accounts originated by the Northern Italian family named Collalto, specifically Moravian part, in the first half of the 18th century. Above all, it is an effort to find new knowledge about the eating of a noble family in modern times. The beginning of the work deals with the arrival of this count family to Moravia and the takeover of property. The next chapter focuses on the life of Count Anton Rombald Collalto (1681-1740), his education, family and court career. The work is briefly focused on the results of research by Bronislav Chocholáč, who has written several studies on the Collalto family accounts, but focused on the last decade of the 17th century. This research became the main source of information about the family accounts of this family, besides the sources of the accounting materials of the first half of the 18th century. This is followed by the longest and most important chapters focused on kitchen materials from 1725, 1753 and 1755. Their character, quantity and price are described here. Accounts from the Moravian estate in Brtnice, the Count's House in Brno and the Palace in Vienna are crucial for this work. The tables summarize the information found to make it as transparent as possible. The results are compared with processed accounts from the late 17th century. The work also tries to answer questions like: What kind of kitchen is it? Who was cooking in the kitchen? Was the Count and his family present at the estate? The conclusion is devoted to the simple reconstruction of how such a kitchen looked like, who worked in it, how to acquire supplies, etc. Together, this work creates an idea about eating in the Moravian aristocratic family in the first half of the 18th century.eng
dc.description.defence1. Představení bakalářské práce a posudků. 2. Rozprava na téma výhody a limity zvoleného pramenného materiálu. 3. Otázky k rozpravě: kuchařské knihy v raném novověku. Jídelníček v době církevních slavností.cze
dc.description.departmentFakulta filozofickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format98 s.
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.signatureD39979
dc.identifier.stag37232
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/73973
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectBrtnicecze
dc.subjectBrnocze
dc.subjectVídeňcze
dc.subjectCollaltocze
dc.subjectCollalto, Antonín Rombaldcze
dc.subjectkuchyněcze
dc.subjectkuchyňské účtycze
dc.subjectpotravinycze
dc.subjectjídlocze
dc.subjectvínocze
dc.subjectpivocze
dc.subjectBrtniceeng
dc.subjectBrnoeng
dc.subjectViennaeng
dc.subjectCollaltoeng
dc.subjectCollalto, Anton Rombaldeng
dc.subjectkitcheneng
dc.subjectkitchen billseng
dc.subjectfoodeng
dc.subjectwineeng
dc.subjectbeer.eng
dc.thesis.degree-disciplineOHM+HISTcze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta filozofickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programHistorické vědycze
dc.titleKuchyňské účty moravské větve rodiny Collalto v první polovině 18. století, v období hraběte Antonína Rombalda Collaltocze
dc.title.alternativeKitchen Accounts of the Moravian Branch of the Collalto Family in the First Half of the 18th Century (during the Reign of Anton Rombald Count Collalto)eng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
JanacekM_KuchynskeUcty_VP_2019.pdf
Velikost:
2.51 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
PrchalV_KuchynskeUcty_MJ_2019.doc
Velikost:
41.5 KB
Formát:
Microsoft Word
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
KubesJ_Kuchynske_ucty_MJ_2019.docx
Velikost:
23.57 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek oponenta práce