Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Novinky včeské gastronomické literatuře před 2. světovou válkou. O vývoji nových druhů kuchařkých knih a proměnách tohoto žánru mezi lety 1900 - 1938

Článekopen accesspeer-reviewedpublished
dc.contributor.authorCilečková, Vendula
dc.date.accessioned2023-07-12T13:20:30Z
dc.date.available2023-07-12T13:20:30Z
dc.date.issued2022
dc.description.abstractStudie se snaží ukázat vývoj kuchařských knih a proměny gastronomické literatury mezi lety 1900–1938. Kuchařské knihy se začaly specializovat na zvláštní skupiny strávníků, druhy surovin a jiné způsoby stravování. Zaměřily se na nižší společenské vrstvy např. dělnictvo a venkov. Taktéž vznikly první kuchařské knihy inspirované zahraniční gastronomií nebo novým stravovacím fenoménem – vegetariánstvím. Vývoj ovlivnily i dějinné události jako první světová válka.cze
dc.description.abstract-translatedThe study tries to show the development of cookbooks and the transformation of gastronomic literature between the years 1900-1938. Cookbooks began to focus on particular groups of diners, types of ingredients, and different ways of eating. They also aimed at lower social classes, such as the working class and the countryside. The first cookbooks inspired by foreign gastronomy or the new dietary phenomenon, were also produced. There were also the first cooking books inspired by foreign gastronomy or a new eating phenomenon - vegetarianism. The development was also influenced by several historical events, such as World War I.eng
dc.formatp. 86-111eng
dc.identifier.issn1211-8117
dc.identifier.obd39888195
dc.identifier.scopus2-s2.0-85140585484
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/81307
dc.language.isocze
dc.peerreviewedyeseng
dc.project.IDSGS_2022_012/Podpora vědeckých a prezentačních aktivit studentů doktorského programu historie a magisterského programu Historiecze
dc.publicationstatuspublishedeng
dc.relation.ispartofNárodopisný věstník, volume 39, issue: 81cze
dc.relation.publisherversionhttps://toolkit.ecn.cz/img_upload/bb2f8b3709fc202e2fb4e8a0b9e648d3/narodopisny_vestnik_1.2022.pdf
dc.rightsopen accesseng
dc.rights.licenceCC BY-NC-ND 4.0
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subjectgastronomiecze
dc.subjectčeské kuchařské knihycze
dc.subjectženské autorkycze
dc.subject1. polovina 20. stoletícze
dc.subjectgastronomyeng
dc.subjectCzech cookbookseng
dc.subjectfemale authorseng
dc.subject1st half of the 20th centuryeng
dc.titleNovinky včeské gastronomické literatuře před 2. světovou válkou. O vývoji nových druhů kuchařkých knih a proměnách tohoto žánru mezi lety 1900 - 1938cze
dc.title.alternativeNovelties in Czech Gastronomic Literature before World War II. About the Development of New Types of Cookbooks and the Transformations of this Genre between 1900 and 1938eng
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Cileckova_NV_1_2022.pdf
Velikost:
10.3 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format