Publikace: Novinky včeské gastronomické literatuře před 2. světovou válkou. O vývoji nových druhů kuchařkých knih a proměnách tohoto žánru mezi lety 1900 - 1938
Článekopen accesspeer-reviewedpublishedNačítá se...
Datum
Autoři
Cilečková, Vendula
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Abstrakt
Studie se snaží ukázat vývoj kuchařských knih a proměny gastronomické literatury mezi lety 1900–1938. Kuchařské knihy se začaly specializovat na zvláštní skupiny strávníků, druhy surovin a jiné způsoby stravování. Zaměřily se na nižší společenské vrstvy např. dělnictvo a venkov. Taktéž vznikly první kuchařské knihy inspirované zahraniční gastronomií nebo novým stravovacím fenoménem – vegetariánstvím. Vývoj ovlivnily i dějinné události jako první světová válka.
Popis
Klíčová slova
gastronomie, české kuchařské knihy, ženské autorky, 1. polovina 20. století, gastronomy, Czech cookbooks, female authors, 1st half of the 20th century