Význam a využití olejů/tuků v potravinářských a chemických procesech

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Hájek, Martin
dc.contributor.author Musilová, Pavlína
dc.date.accessioned 2024-07-08T13:53:13Z
dc.date.available 2024-07-08T13:53:13Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024-05-31
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/83402
dc.description.abstract Bakalářská práce popisuje využití olejů a tuků v potravinářském a chemickém průmyslu pomocí transesterifikace. Oleje se získávají výhradně ze semen rostlin lisováním a extrahováním. Následně je získaný olej rafinován. V potravinářském průmyslu se transesterifikace využívá při přípravě strukturního tuku pro výrobu margarínů a v chemickém se získávají látky, které jsou využívány jako obnovitelný zdroj paliva namísto ropy (methylestery vyšších mastných kyselin). Po následné epoxidaci mohou být využity jako biolubrikanty. Jsou popsány i metody používané pro analýzu olejů a produktů vzniklých transesterifikací a epoxidací. Experimentální část se zaměřuje na transesterifikaci a následnou epoxidaci vzniklých esterů netradičních rostlinných olejů (hroznový, mandlový, meruňkový, malinový a mrkvový). Produkty jsou analyzovány pomocí jodového čísla, epoxidového ekvivalentu, GC-MS a IČ spektrometrie. Z výsledků experimentu vychází, že nejlépe se epoxiduje malinový a mrkvový olej, které obsahují více než 50 % kyseliny linolové oproti ostatním olejům. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject rostlinné oleje cze
dc.subject transesterifikace cze
dc.subject epoxidace cze
dc.subject methylester cze
dc.subject plynová chromatografie cze
dc.subject vegetable oils eng
dc.subject transesterification eng
dc.subject epoxidation eng
dc.subject methylester eng
dc.subject gas chromatography eng
dc.title Význam a využití olejů/tuků v potravinářských a chemických procesech cze
dc.title.alternative Importance and use of oils/fats in food and chemical processes eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2024-06-24
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis describes the use of oils and fats in food and chemical industry by transesterification. Oils are taken specifically from seeds of plants, seeds are pressed and extracted. Subsequently, oil is refined. Transesterification uses for preparation of structural fat to production of margarines in food industry. Transesterified oils are used as renewable source of energy instead of crude oil in chemical industry (methylesters of higher fatty acids). By epoxidation is possible to use these substances as biolubricants. The thesis includes the methods for analysis of oils and products from transesterification and epoxidation. Experimental part is focused on transesterification and epoxidation of esters from untraditional vegetable oils (grapeseed, almond, apricot, raspberry, and carrot oil) The products are analysed by iodine number, epoxide equvivalent, GC-MS and IR spectroscopy. The results of experiment show that raspberry and carrot oil are best epoxidized which contain more than 50 % of linoleic acid in comparison with other oils. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Hodnocení a analýza potravin cze
dc.description.defence <p>Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky členů zkušební komise.</p> cze
dc.identifier.stag 48174
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet