Abstrakt:
Bakalářská práce popisuje využití olejů a tuků v potravinářském a chemickém průmyslu pomocí transesterifikace. Oleje se získávají výhradně ze semen rostlin lisováním a extrahováním. Následně je získaný olej rafinován. V potravinářském průmyslu se transesterifikace využívá při přípravě strukturního tuku pro výrobu margarínů a v chemickém se získávají látky, které jsou využívány jako obnovitelný zdroj paliva namísto ropy (methylestery vyšších mastných kyselin). Po následné epoxidaci mohou být využity jako biolubrikanty. Jsou popsány i metody používané pro analýzu olejů a produktů vzniklých transesterifikací a epoxidací. Experimentální část se zaměřuje na transesterifikaci a následnou epoxidaci vzniklých esterů netradičních rostlinných olejů (hroznový, mandlový, meruňkový, malinový a mrkvový). Produkty jsou analyzovány pomocí jodového čísla, epoxidového ekvivalentu, GC-MS a IČ spektrometrie. Z výsledků experimentu vychází, že nejlépe se epoxiduje malinový a mrkvový olej, které obsahují více než 50 % kyseliny linolové oproti ostatním olejům.