Digitální knihovnaUPCE
 

Demografická revoluce na pomezí Čech a Moravy. Srovnání populačního vývoje v Litomyšli a ve Svitavách v letech 1785-1914.

Disertační práceOtevřený přístup

Abstrakt

Disertační práce se zabývá populačním vývojem ve městech Litomyšl a Svitavy v ?dlouhém? 19. století, tj. v letech 1785?1914. Svitavy a Litomyšl byly v 19. století velmi rozdílnými městy. Přesto, že města dělila pouze dvacetikilometrová vzdálenost, šlo o dva velké kontrasty. Kromě odlišné národnostní skladby obyvatel se jednalo především o rozdílný populační, stavební, průmyslový a také kulturní vývoj. Naopak shodná byla katolická víra u naprosté většiny obyvatelstva obou sídel. Proto je cílem zjistit, jaký byl vývoj přirozené měny ve sledované době, a co jej nejvíce ovlivnilo. Na základě excerpce dat z katolických matrik narozených, oddaných a zemřelých je v práci sledován vývoj sňatečnosti, porodnosti a úmrtnosti. Kromě základních demografických ukazatelů je pozornost zaměřena i na některé hlubší sondy (mrtvorozenost, sebevražednost, nouzové křty, vývoj úmrtnosti na infekční nemoci, problematika porodních bab). Zjištěné výsledky jsou porovnány s pracemi dalších autorů.

Rozsah stran

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Historie

Studijní program

Historické vědy

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

historická demografie, matriky, ?dlouhé? 19. století, populační vývoj, Litomyšl, Svitavy, sňatečnost, porodnost, úmrtnost, mrtvorozenost, industrializace, historical demography, registers, "long" 19th century, population development, Litomyšl, Svitavy, nuptiality, natality, mortality, stillbirth, industrialization

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced