dc.contributor.advisor |
Červenka, Libor (školitel) |
|
dc.contributor.author |
Frühbauerová, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2024-02-06T09:57:25Z |
|
dc.date.available |
2024-02-06T09:57:25Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.date.submitted |
2023-10-10 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/82512 |
|
dc.description.abstract |
Tato disertační práce přináší ucelený souhrn na téma fenolických sloučenin včetně kapitol věnovaných možnosti jejich stanovení s využitím moderních analytických technik. Hlavní část je tvořena diskuzí výsledků získaných z experimentů se čtyřmi vybranými matricemi, karobem
(Ceratonia siliqua L.), arónií černoplodou (Aronia melanocarpa L.), révou vinnou (Vitis
vinifera L.) a čokoládou. Pozornost byla zaměřena zejména na sledování obsahu fenolických
sloučenin při různé úpravě původní matrice. V případě čokolády byla vyvinuta jednoduchá analytická metoda pro stanovení antioxidační kapacity a případné ověření pravosti čokolád.
Všechny prezentované výsledky jsou podloženy sedmi přiloženými separáty publikovanými v zahraničních i tuzemských odborných časopisech. |
cze |
dc.format |
169 s. |
|
dc.language.iso |
eng |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Text disertační práce je přístupný bez omezení, Appendix 1 a Appendix 2 pouze v rámci univerzity. |
cze |
dc.subject |
fenolické sloučeniny |
cze |
dc.subject |
funkční potraviny |
cze |
dc.subject |
karob |
cze |
dc.subject |
réva vinná |
cze |
dc.subject |
arónie černoplodá |
cze |
dc.subject |
kakao |
cze |
dc.subject |
čokoláda |
cze |
dc.subject |
phenolic compounds |
eng |
dc.subject |
functional food |
eng |
dc.subject |
carob |
eng |
dc.subject |
grapevine |
eng |
dc.subject |
black chokeberry |
eng |
dc.subject |
cocoa |
eng |
dc.subject |
chocolate |
eng |
dc.title |
Hodnocení přísad funkčních potravin se zaměřením na obsah jejich fenolických sloučenin |
cze |
dc.title.alternative |
Evaluation of functional food ingredients with a focus on their phenolic content |
eng |
dc.type |
disertační práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Jůzl, Miroslav |
|
dc.contributor.referee |
Sumczynski, Daniela |
|
dc.date.accepted |
2024-01-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
This doctoral thesis provides a comprehensive summary on the topic of phenolic compounds
including chapters devoted to possibility of their determination using modern analytical techniques. The main part consists of a discussion of the results obtained from experiments with
four selected matrices, carob (Ceratonia siliqua L.), black chokeberry (Aronia melanocarpa
L.), grapevine (Vitis vinifera L.), and chocolate. Attention was paid mainly to the content of
phenolic compounds during various treatment of original matrix. In case of chocolate, a simple analytical method for determination of antioxidant capacity and for possible verification of
chocolate authenticity was developed. All presented results are supported by seven attached
separate papers published in foreign and domestic scientific journals. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ph.D. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D40697 |
|
dc.thesis.degree-program |
Analytická chemie |
cze |
dc.identifier.stag |
47439 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |