Přístup k e-verzi:Text disertační práce je přístupný bez omezení, Appendix 1 a Appendix 2 pouze v rámci univerzity.
Studijní obor:Analytická chemie
Abstrakt:
Tato disertační práce přináší ucelený souhrn na téma fenolických sloučenin včetně kapitol věnovaných možnosti jejich stanovení s využitím moderních analytických technik. Hlavní část je tvořena diskuzí výsledků získaných z experimentů se čtyřmi vybranými matricemi, karobem
(Ceratonia siliqua L.), arónií černoplodou (Aronia melanocarpa L.), révou vinnou (Vitis
vinifera L.) a čokoládou. Pozornost byla zaměřena zejména na sledování obsahu fenolických
sloučenin při různé úpravě původní matrice. V případě čokolády byla vyvinuta jednoduchá analytická metoda pro stanovení antioxidační kapacity a případné ověření pravosti čokolád.
Všechny prezentované výsledky jsou podloženy sedmi přiloženými separáty publikovanými v zahraničních i tuzemských odborných časopisech.