Analýza vybraných složek chmele s využitím opakované headspace extrakce

Show simple item record

dc.contributor.advisor Adam, Martin
dc.contributor.author Shaparenko, Iryna
dc.date.accessioned 2022-09-07T13:15:31Z
dc.date.available 2022-09-07T13:15:31Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022-08-25
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/80279
dc.description.abstract Tato diplomova prace je zaměřena na analyzu vybranych složek chmele vicenasobnou headspace mikroextrakci tuhou fazi, ve spojeni s plynovou chromatografii a hmotnostni detekci. V teoreticke časti jsou popsany chmel a některe jeho odrůdy, chmelove složky, vliv těchto sloučenin na lidske zdravi a jejich využiti. Jsou zde popsany metoda MHS-SPME a kolorimetricke měřeni barevnosti potravin. V prakticke časti byla nejprve provedena optimalizace metody pomoci volby vhodneho objemu vzorku a teploty extrakce. Dale je popsana kvalitativni analyza odrůd chmele pomoci GC-MS. Vysledkem byly chromatogramy s aroma profily chmelovych odrůd. Dale jsou prezentovany vysledky kvantitativni analyzy linaloolu, beta-karyofylenu a karyofylen oxidu ve vybranych odrůdach chmele. Na konci je popsano měřeni barevnosti a porovnani vysledků. drcenych chmelovych granuli pomoci spektrofotometricke kolorimetrie. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject chmel cze
dc.subject MHS-SPME cze
dc.subject GC-MS cze
dc.subject měřeni barevnosti cze
dc.subject linalool cze
dc.subject beta-karyofylen cze
dc.subject karyofylen oxid cze
dc.subject hops eng
dc.subject MHS-SPME eng
dc.subject GC-MS eng
dc.subject color measurement eng
dc.subject linalool eng
dc.subject beta-caryophyllene eng
dc.subject caryophyllene oxide eng
dc.title Analýza vybraných složek chmele s využitím opakované headspace extrakce cze
dc.title.alternative Analysis of selected hope components using multiple headspace extraction eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Červenka, Libor
dc.date.accepted 2022-08-30
dc.description.abstract-translated This thesis is focused on the analysis of selected components of hops by multiple headspace solid phase microextraction, in connection with gas chromatography and mass detection. The theoretical part describes hops and some of their varieties, hop components, the effect of these compounds on human health and their use. The MHS-SPME method and colorimetric measurement of food color are described here. In the practical part, the optimization of the method was first carried out by choosing the suitable sample volume and extraction temperature. The qualitative analysis of hop varieties using GC-MS is also described. The result was chromatograms with aroma profiles of hop varieties. The results of the quantitative analysis of linalool, beta-caryophyllene and caryophyllene oxide in selected hop varieties are also presented. At the end, the measurement of color and comparison of the results of crushed hop granules using spectrophotometric colorimetry is described. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Hodnocení a analýza potravin cze
dc.description.defence 1) Prezentace výsledků diplomové práce. 2) Studentka zodpověděla dotazy oponenta diplomové práce a členů zkušebné komise. cze
dc.identifier.stag 44893
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account