Digitální knihovnaUPCE
 

Analýza vybraných složek chmele s využitím opakované headspace extrakce

Diplomová práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2022

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Tato diplomova prace je zaměřena na analyzu vybranych složek chmele vicenasobnou headspace mikroextrakci tuhou fazi, ve spojeni s plynovou chromatografii a hmotnostni detekci. V teoreticke časti jsou popsany chmel a některe jeho odrůdy, chmelove složky, vliv těchto sloučenin na lidske zdravi a jejich využiti. Jsou zde popsany metoda MHS-SPME a kolorimetricke měřeni barevnosti potravin. V prakticke časti byla nejprve provedena optimalizace metody pomoci volby vhodneho objemu vzorku a teploty extrakce. Dale je popsana kvalitativni analyza odrůd chmele pomoci GC-MS. Vysledkem byly chromatogramy s aroma profily chmelovych odrůd. Dale jsou prezentovany vysledky kvantitativni analyzy linaloolu, beta-karyofylenu a karyofylen oxidu ve vybranych odrůdach chmele. Na konci je popsano měřeni barevnosti a porovnani vysledků. drcenych chmelovych granuli pomoci spektrofotometricke kolorimetrie.

Rozsah stran

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Hodnocení a analýza potravin

Signatura tištěné verze

Umístění tištěné verze

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

chmel, MHS-SPME, GC-MS, měřeni barevnosti, linalool, beta-karyofylen, karyofylen oxid, hops, MHS-SPME, GC-MS, color measurement, linalool, beta-caryophyllene, caryophyllene oxide

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced