Lyofilizované kysané zelí jako aktivní přísada do pekařských výrobků

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Červenka, Libor
dc.contributor.author Liberská, Anna
dc.date.accessioned 2022-07-02T04:55:57Z
dc.date.available 2022-07-02T04:55:57Z
dc.date.issued 2022
dc.date.submitted 2022-05-02
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/80028
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit význam obohacení modelového pekařského výrobku o prášek z lyofilizovaného kysaného zelí (LKZ) jak z pohledu nutričních hodnot, tak i senzorických vlastností. Modelový pekařský výrobek, v tomto případě sušenka, byl obohacen přídavkem 0, 1, 5, 10 a 15 % prášku z LKZ. Průměr sušenek se s přídavkem prášku z LKZ zvyšoval, zatímco výška sušenek se neměnila. Aktivita vody drcených sušenek se pohybovala v rozmezí 0,584?0,714 a celých sušenek v rozmezí 0,456?0,537. Výsledky analýzy ukázaly, že s přídavkem prášku z LKZ se zvýšil obsah vlákniny (0,08-0,38 %), tuku (0,17?0,40 %), soli (1,02?2,69 %), vlhkosti (6,81?7,36 %) a snížil se obsah sacharidů (47,70?38,52 %). Na průměrný obsah bílkovin (13,12 %) neměl přídavek prášku z LKZ vliv. Přídavkem prášku z LKZ se zvyšoval i obsah vitamínu C (0,4?11,8 mg), volných fenolických látek (3,6?9,0 mg), vázaných fenolických látek (28,6?45,6 mg) a volných flavonoidů (0,2?2,4 mg) na 100 g sušenek. Výsledky senzorického hodnocení celkové chuti ukázaly, že sušenka s 15% přídavkem prášku z LKZ vykazuje horší výsledek oproti ostatním obohaceným sušenkám, které byly hodnoceny jako dobré. Konzistence všech sušenek byla posuzovateli hodnocena jako dobrá. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject kysané zelí cze
dc.subject fortifikace cze
dc.subject obohacení cze
dc.subject pekařské výrobky cze
dc.subject sušenky cze
dc.subject nutriční složení cze
dc.subject sauerkraut eng
dc.subject fortification eng
dc.subject enrichment eng
dc.subject bakery products eng
dc.subject cookies eng
dc.subject nutritional composition eng
dc.title Lyofilizované kysané zelí jako aktivní přísada do pekařských výrobků cze
dc.title.alternative Freeze-dried sauerkraut as an active ingredient in bakery products eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Adam, Martin
dc.date.accepted 2022-06-06
dc.description.abstract-translated The aim of this diploma thesis was to evaluate the effect of the addition of lyophilized sauerkraut (LKZ) on the quality of model bakery product (cookies). It was enriched by addition of 0, 1, 5, 10 and 15% LKZ powder. The diameter of the cookies increased with the increase of LKZ powder level, while the height of the cookies did not change. The water activity of the crushed cookies ranged from 0.584?0.714 and the whole cookies ranged from 0.456? 0.537. The results of the analysis showed that the content of fiber (0.08?0.38%), fat (0.17?0.40 %), salt (1.02?2.69 %), and humidity (6.81?7.36 %) increased with the increase of LKZ powder while the content of carbohydrate (47.70?38.52 %) decreased. The average protein content (13.12 %) was not affected by the addition of LKZ powder. The content of vitamin C (0.40? 11.8 mg), free phenolic substances (3.60?9.00 mg), bound phenolic substances (28.6?45.6 mg) and free flavonoids (0.20?2.40 mg) per 100 g of cookies also increased with the increase of sauerkraut powder. The sensory evaluation showed that the overall taste of the cookies with 15% of LKZ powder was less acceptable compared to other enriched cookies. The consistency of all cookies was rated as good by the accessors. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-program Hodnocení a analýza potravin cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 44387
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet